19 души са в ареста, Очите е обявен за общодържавно издирване

2
132
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Общо 19 лица са задържани при реализираната днес специализирана операция срещу организирана престъпна група за рекет и разпространение на наркотици в Бургаска област. Това съобщи заместникът на главния прокурор Иван Гешев на брифинг в Бургас. По случая е издадена и заповед за общодържавно издирване на Димитър Желязков, известен под прякора Очите.

Гешев посочи, че спецпрокуратурата по случая работи от над 2 години. Причината за проточването е дълбочината на организацията. Задържаните към момента 19 лица подлежат на разпити. Разследващи събират доказателства и се очаква, че до края на деня ще стане ясно на кои от тези арестувани ще бъдат повдигнати обвинения и за какви престъпления. Гешев издаде, че се очаква прокуратурата да заведе и дела за палежи. На някои от адресите са намерени и оръжия.

По предварителна информация, престъпната група е оперирала на територията на Южното Черноморие, но е имала значително влияние в цялата страна. На един от претърсените адреси било открито семейството на задържано за рекет при друга акция лице от Плевен. “Макар това да не е инкриминиращо, то говори за връзките на тази група”, подчерта Гешев.

Що се отнася до Очите, зам.-главният прокурор посочи, че до края на деня се очаква властите да поискат и издаване на Европейска заповед за арест. Вероятно лицето ще се издирва и чрез каналите на Интерпол, тъй като има данни, че той не се намира на територията на България.

Гешев подчерта, че акцията не е отложена, въпреки че властите са били наясно, че Желязков планира да напусне страната, тъй като операцията била планирана отдавна. Повече подробности се очаква да бъдат оповестени от участниците в акцията – специализираната прокуратура и ГДБОП, след приключване на настоящите оперативни дейности.