КНСБ: 75% от нашенци живеят с доходи, по-ниски от издръжката на живота

2
105
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

75% от населението в страната живее с доходи, по-ниски от необходимите за издръжката на живота, която в момента струва 590 лева на лице от четиричленно домакинство. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров в ефира на БНР.

Само от началото на годината издръжката на живота на българина е поскъпнала с 36 лева. В момента, общият необходим бюджет за издръжката на 4-членно семейство по българския стандарт е малко над 2 361 лева, посочи още Димитров. Това обаче не се отнася за столицата, където тя е значително по-висока – над 3 000 лева.

По данни на Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ над 30% от домакинствата в България са с общ доход на лице до 321 лева на месец. Това са близо 2,2 милиона души. Изчисленията на синдикалните експерти в редица области на страната като Благоевград, Видин и Кюстендил показват, че средните заплати са едва около 50 на сто от необходимия размер на издръжката на живота.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари