Афти – какво представляват, какви са причините и как да си помогнем с билки?

2
200
Добави коментар
teokostov
teokostov

Афтите са малки язвички – от 1 мм до 2 см, които се появяват по вътрешната страна на бузите и устните, по венците и езика. От тях по-често боледуват жените. Появяват се в резултат на възпаление или инфекция – гъбична, вирусно-бактериална; специалистите продължават да спорят дали са заразни.

Причини и симптоми:
Причините са многобройни – травма при прехапване, от лоша зъбна протеза, дразнене от развален зъб, груба четка за зъби; лоша хигиена на устата; стрес и преумора; вирусна инфекция; алергия към храни; употреба на замърсени храни, неизмити плодове и зеленчуци; недостиг в организма на витамин С, желязо, витамини от група В; отслабнала имунна система.

Появяват се внезапно и след 3-4 до 20 дни също така внезапно отшумяват. В началото наподобяват миниатюрни червеникави кратерчета с бледожълт ръб. По-късно дъното им се покрива с жълтеникав налеп. За разлика от херпеса не образуват мехурче. Може да са придружени с болка като от убождане и с кървене.

Бързи мерки у дома:
Не пийте кафе, не пушете, не дъвчете дъвка, не използвайте продукти за свеж дъх. По възможност минете на меки и течни храни без дразнещи подправки; хапвайте повече кисело мляко, айран, бяло саламурено сирене, ако си правите кефир – също.

Билкови лекове при афти:
За жабурене:
При афти действат благоприятно отвари от лайка, шипки, смрадлика, невен, слез, градински чай.

Жабурене с ябълков оцет и сложена в устата прясно обелена скилидка чесън.

За мазане