Омбудсманът отчете повече колективни жалби през тази година

1
107
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Това стана ясно след годишния отчет на институцията

За три години екипът на омбудсмана Мая Манолова е разгледал повече от 75 000 случая. Това стана ясно след годишния отчет на институцията. Тенденцията е най-често да се подават колективни жалби.

„Поводът за днешната среща е не толкова да кажем какво правя аз и моят екип, а да вдъхнем кураж и надежда на хората , че ако не си мълчат, отстояват правата си, колкото и трудна да е една кауза, в крайна сметка заедно успяваме“, заяви Манолова.

Омбудсманът отбеляза, че за 3-годишния период, откакто е на поста, непрекъснато се сблъсква с нежеланието на администрацията да си върши работата, с лобистки интереси, опити за внушения, че нищо не може да се промени и проблемът няма решения.

Манолова уточни, че броят на случаите не съответства на броя на хората, тъй като през последната година се наблюдава тенденция за един случай да се подават колективни жалби от хиляди хора. Такива са случаите са с некоректните работодатели, в образованието, битката на хората за чиста околна среда. От всички жалби 31 078 са приключени.

Най-често хората се жалват за нарушени права на потребителите, социални права, не добро административно обслужване. В момента екипът на Манолова работи по няколко случая – жалба срещу проучване и добив на полезни изкопаеми и некоректни работодатели.