Официално: космическият кораб Крю Драгън на СпейсЕкс ще дебютира през ноември!

1
328
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 02 Август 2018

Посещения: 27

Снимка на космическия кораб „Крю Драгън“ след пристигането му на космодрума Кейп Канаверал. Photo credit : SpaceX

2 август 2018 г. 22:20 ч.

Светослав Александров. Днес НАСА публикува актуализирания си график относно това кога се очаква да дебютират новите космически кораби за превоз на астронавти до „Международната космическа станция“. 

Агенцията потвърди големите отлагания за Боинг, за които писах вчера – „Старлайнър“ ще дебютира в безпилотен режим най-рано в края на 2018-та, по-вероятно в началото на 2019-та година, а в пилотиран – чак в средата на 2019-та. Също така бяха потвърдени и таргетните дати за СпейсЕкс. 

Напълно според очакванията отлаганията за компанията на Илон Мъск са минимални. „Крю Драгън“ ще лети за пръв път в безпилотен режим през ноември тази година, а дебютният пилотиран полет ще е през април 2019-та. 

До развоя на събитията се стигна, след като по време на тестовете на новите космически кораби Боинг претърпя сериозна авария на двигателните системи, а същевременно СпейсЕкс мина почти безпроблемно през всички тестове и вече първият „Крю Драгън“ е на стартовата площадка. Сега СпейсЕкс категорично изпреварва Боинг! 

За съжаление нито Боинг, нито СпейсЕкс ще проведат пилотирани полети тази година. Но нека не забравяме – това съвсем не означава, че през 2018-та няма да има пилотирани космически полети от американска земя изобщо. Двете суборбитални компании Върджин Галактик и Блу Ориджин са съвсем на финалната права. Върджин проведе три пилотирани ракетни полета във високите части на атмосферата през тази година, а Блу Ориджин – два безпилотни теста в космическото пространство. Тъй че е рано все още да отписваме 2018-та. Интересните мигове тепърва предстоят! 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmo.1.bg/