Спасители на плажа: През август морето е най-опасно!

2
125
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Спасители предупреждават, че през август морето е най-опасно. Това е периодът, в който се появява така нареченото мъртво вълнение и големите вълни, които завличат къпещите се навътре, предава БНТ. 

Илинден мина, а с този ден и рисковете се увеличават. В момента има по-голямо вълнение и се очаква да се появи и мъртво течение. Ето защо спасителите предупреждават за по-голямо внимание при влизането в морето.

Едно от златните правила за безопасност на плажа е да спазваме стриктно указанията на водното спасяване и да съобразяваме поведението си с флаговата сигнализация. Зеленият флаг не обещава сигурност, но жълтият и червеният показват, че съществува реална опасност за здравето и живота ни.

Спасителите съветват, ако попаднем в  ситуация, когато мъртвото течение ни задърпа навътре в морето, да не изпадаме в паника и да се опитаме да легнем над водата, като задължително викаме за помощ.

Припомняме Ви и някои от най-важните съвети на спасителите:

Как да разпознаем мъртвото течение и как да го избегнем? – Коридор от разпенена вода; – Често с различен цвят от водата наоколо; – Движи се от брега навътре в морето; – Течението е перпендикулярно на брега; – Образува се близо до брега.

Какво да правим, ако попаднем в него? – Без паника. Няма да ви повлече към дъното; – Не плувайте към брега, а паралелно на плажната ивица; – Продължителността на вълнението обикновено е 4-5 минути.