Президентът на Венецуела оцеля при опит за атентат с дронове

2
217
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Това се случи по време на на предавана по телевизията негова реч пред над 17 000 военни в Каракас

Президентът на Венецуела Николас Мадуро оцеля при опит за атентат с дронове, натоварени с експлозиви.

Това се случи по време на предавана по телевизията негова реч пред над 17 000 военни в центъра на Каракас, която беше прекъсната. На последните кадри се виждаха войници, които нарушиха редиците и побягнаха.

Правителството съобщи, че президентът е невредим, но седем военни са ранени.

Пострадалите са кадети от националната гвардия. Инцидентът се случи на церемонията по повод 81-ата годишнина от създаването на гвардията.

По време на речта си Мадуро заяви, че „Часът на икономическото възстановяване е настъпил“. Секунди по-късно той и съпругата му погледнаха нагоре, видимо стреснати. След това камерата показа как строените войници се разпръсват и побягват, преди сигналът да бъде прекъснат.

Няма ранени и сред членовете на правителството, намирали се редом с Мадуро.

Мадуро обвини крайнодесни фракции в страната и колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос, че са извършили опит за покушение срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирайки реч на президента по телевизията.

„Това беше опит да бъда убит“, заяви Мадуро в реч след инцидента, добавяйки, че събраните досега данни сочат за действия на крайната десница, работеща съвместно с колумбийци. Мадуро подчерта, че според него колумбийският президент Сантос, който често го критикува, също носи отговорност за случилото се.

Високопоставен източник в колумбийското президентство определи като неоснователни обвиненията на венецуелския президент Николас Мадуро, че колумбийският му колега Хуан Мануел Сантос е замесен в атентат срещу него, предадоха Франс прес и ДПА.

„Това е неоснователно. Президентът е концентриран върху кръщенето на внучката си Селесте, а не върху свалянето на чужди правителства“, заяви източникът, пожелал анонимност. Той не съобщи дали президентът Сантос планира да отговори лично на обвиненията.

Полицията извърши арести във връзка с опита за покушение, добави венецуелският президент, без да съобщи подробности.

Държавният департамент на САЩ заяви, че проучва информацията за случилото се.

Междувременно неизвестна досега група, наричаща се „Войници в тениски“ („Soldiers in T-shirts“), заяви, че е опитала да извърши покушение срещу президента с два безпилотни летателни апарата, натоварени с експлозиви. Войници на правителството ги свалили, преди да го достигнат, се казва в туит, чиято достоверност не е проверена. „Не успяхме днес, но е въпрос на време“, добавя предполагаемата групировка, хвалейки се, че е показала слабостта на властта.