7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР

2
205
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Това съобщиха от ведомството

Общо 7 българи, задържани заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите, при специализирана полицейска операция в Истанбул, са предадени от турските власти на България на ГКПП „Капитан Андреево”, съобщават от МВР.

Наложени са им мерки за неотклонение за срок до 24 часа. В рамките на срока на задържане ще бъдат проведени процесуално-следствени действия, които ще бъдат докладвани на Специализираната прокуратура, допълват от вътрешното ни ведомство.

При операцията в южната ни съседка беше арестуван Митьо Очите, след като за задържането му бе издадена червена бюлетина от Интерпол. Той е обвинен в това, че е ръководил организирана престъпна група за рекет, палежи и наркотици. Държавното обвинение твърди, че бандата изнудвала успешни бизнесмени от района на Южното Черноморие да плащат „такса спокойствие”. Тези, които отказвали, били наказвани.

По информация на NOVA с Желязков в Истанбул са били бившият депутат Несрин Узун и заместник-председателят на Общинския съвет на Бургас Бенчо Бенчев. Името на Бенчев нашумя, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова се ядоса на „Ролс-Ройс“-а, който той притежава.

Общо 19 души, за които се смяташе, че са участвали в престъпните дейности у нас, пък бяха арестувани при спецакция в Бургаско преди дни. Прокуратурата поиска петима от тях да останат за постоянно за решетките. Късно в събота вечер Специализираният съд постанови именно това след продължило повече от пет часа заседание.

Издадена е европейска заповед за издирване на Калоян Колев, както и на общинаря от Несебър Пейко Янков.

Предстои България да направи искане за екстрадиция за Митьо Очите. То ще се гледа от съд в Турция.