Летище Лондон Лутън – Полезна информация за трансферни полети

1
173
Добави коментар
travelmix
travelmix

Летище Лондон Лутън (LTN) е едно от петте международни летища обслужващи столицата на Великобритания Лондон. То е разположено на 57 км от града.Лондон Лутън е популярно за Българите, защото най-голямата нискотарифна авиокомпания оперираща в България Wizz Air изпълнява до там над 20 полета седмично от летищата София, Варна и Бургас. Само от София има по 2 полета на ден, а в някои дни и три.

Wizz Air оперира само полети от точка до точка, така че не е възможно да закупите от тях полети с прекачване. Това обаче не пречи сами да резервирате два отделни полета с прекачване на летище Лутън или пък да закупите пре-комбинирани такива от онлайн търсачка като skyscanner.com . Ниските цени на Wizz Air, както и наличието на полети на easyJet и Ryanair от летище Лутън създават много възможности за прекачване към дестинации във Великобритания, Ирландия, Испания, Португалия, Италия, Мароко, Скандинавските страни и много точки в Западна Европа до които няма директни полети от България.

Какво трябва да знаете?

Най-важната информация е, че летище Лутън не е построено като трансферно летище. Това означава, че при кацане задължително трябва да преминете през паспортен контрол и зоната за получаване на чекиран багаж. За Български граждани това не е проблем, но в случай, че сте гражданин на държава извън Европейския съоюз може да Ви се наложи да имате транзитна виза за Обединеното кралство. Минаването през паспортен контрол по някога може да отнеме и повече от половин час, защото често се получават опашки пред гишетата. Ако носите със себе си паспорт ще може да използвате автоматичните гишета, където опашките са по-малки.

Летище Лутън е разполежено в един терминал, като между залите за пристигане и заминаване може да се предвижите бързо пеша. Ако трансферните Ви полети са с дълъг престой, имайте пред вид, че летището не предлага особено добри условие за забавление или спане. Седалките са с напречни прегради, което не позволява спане, а заведенията няма да позволят да използвате помещенията им за спане. В района на Лутън има множество хотели, които са на доста по-добри цени от тези в Лондон. Повечето от тях предлагат и безплатен летищен трансфер, от който може да се възползвате.

В случай, че разполагате с много малко време за прекачване трябва да сте максимално експедитивни:

Ползвайте паспорта си и преминете през автоматичните гишета за гранична проверка
Пътувайте с ръчен багаж и не изчаквайте пристигането на багажа си в зоната за получаване на багажа
Чекирайте се за следващия полет предварително и носете в себи си бордната си карта
Купете от сайта на летище Лутън пас за бързо преминаване на проверката за сигурност при заминаване и избягвайте дългите опашки.

Повече информация за трансферите в Лутън на Английски език може да прочетете в този сайт.

Там ще намерите и полезна статия за трансфери между летищата Лутън, Станстед, Хийтроу и Гетуик, която може да Ви бъде полезна в случай, че следващия Ви полет излита от друго летище.Снимка: Wikipedia. Летище Лутон по същество представлява един огромен метален хангар