УСПЕХ: СпейсЕкс проведе първия полет на вече употребявана ракета Блок 5 по-малко от три месеца след нейното връщане!

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

7 август 2018 г. 09:40 ч.

Светослав Александров. Днес беше важен ден за СпейсЕкс, след като първият полет на ракета „Блок 5“ с употребявана първа степен приключи с пълен успех. Ракетата излетя в 8:18 ч. българско време от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, а в орбита беше изведен спътникът Merah Putih за нуждите на Индонезия. Завръщането на първата степен на „Блок 5“ върху роботизираната платформа „Разбира се, че все още те обичам“ също протече безпроблемно и се очаква в бъдеще да бъде използвана за трети полет. 

Напомням на читателите, че „Блок 5“ е последният и окончателен вариант на „Фолкън 9“, като върху разработката му са поставени два акцента: възвръщаемост и пилотирани полети. „Блок 5“ е специално създаден, за да удовлетвори всичките строги изисквания на НАСА, преди агенцията да се осмели да изпрати астронавти в орбита с тази ракета. Чудесно е, че днешният успех затвърждава ракетата като надеждна, тъй като СпейсЕкс трябва да проведе минимум 7 безпроблемни безпилотни изстрелвания преди първия пилотиран полет. Имайки предвид, че частната компания провежда средно по един полет на всеки две седмици, изискването ще бъде изпълнено бързо. Напомням също така, че първият космически кораб „Крю Драгън“ е напълно готов, намира се на космодрума и очакваме той да проведе дебютния си роботизиран полет през ноември тази година. Ако тази тестова мисия приключи с успех, по време на второто изстрелване на „Крю Драгън“ (през април 2019-та година) ще полетят и хора. 

Другата основна цел на „Блок 5“, възвръщаемостта, беше нагледно демонстрирана днес. СпейсЕкс очаква всяка ракета „Блок 5“ да може да се използва до 10 пъти с минимална поддръжка и до 100 пъти с малко повече поддръжка. Истината е, че основната причина за застоя в космонавтиката през първия половин век от нейното съществуване е в това, че конвенционалните ракети са за еднократна употреба, което неимоверно оскъпява космическите полети. СпейсЕкс доведе до истинска революция в космонавтиката със своята възвръщаема технология, а компанията става все по-добра в тази област. Идеята е някой ден ракетите да станат като самолетите – веднага щом кацат, просто да се презареждат с гориво и да излитат отново, без да се разглобяват и инспектират щателно. При този повторен полет на „Блок 5“ обаче ракетата беше разглобена и прегледана щателно, все пак от СпейсЕкс трябва да са напълно убедени, че дизайнът е достатъчно надежден – като се докаже това, тези детайлни инспекции няма да са нужни. И все пак отне изключително кратко време на компанията да подготви ракетата – на 11-ти май този „Блок 5“ летя за пръв път с бангладешки спътник. Фактът, че екипът успя да подготви ракетата за по-малко от три месеца след нейния дебютен полет, показва колко гладко протича всичко! 

Всъщност през месец май Илон Мъск беше оповестил, че планира амбициозна цел за „Блок 5“ – възможност за повторен полет само 24 часа след предишния. Идеята на предприемача е това да бъде реализирано още през 2019-та година, когато ракета ще бъде изпратена в орбита, върната на Земята, след това изстреляна отново – всичко в рамките на един ден. 

Запис с най-важните акценти от полета: Тук (Youtube Link)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/