Какво е триатлон

2
217
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Какво е триатлон? Краткият отговор е, че триатлона е комбинация от три спорта – плуване, колоездене и бягане. И то точно в тази поледователност. Триатлонът изисва много голяма физическа подготовка, тъй като благодарение на разнообразието си натоварва различни групи мускули. Тоест ако сте най-бързия бегач на света, но не можете да плувате или карате колело, то до никъде няма да стигнете. Комбинацията от трите спорта плюс огромното физическо предизвикателство привличат все повече участници с всяка изминала година. Обикновено всеки триатлет има категория, в която е по-силен – плуване, колоездене или бягане. И точно това прави спорта много интересен и непредсказуем. Някои участници напредват в началото, докато други наваксват на по-късен етап, в зависимост в коя от дисциплините са по-добри. Между края и началото на всеки етап се намира така наречената транзишън зона, в която участниците излизат от водата, взимат си колелото, оставят го, започват да бягат. Може да ви се струва незначителна, но в тази зона могат да се печелят или губят състезания, тъй като времето прекарано в транзишън зоната влиза в крайното класиране. Важно е всеки атлет да може максимално бързо и безпроблемно да си смени екипировката и да продължи нататък. Първата транзишън зона се нарича Т1, докато втората е Т2.

Триатлонът се състои от 3 дисциплини, които не мога да се променят, но пък има различни дистанции, които предлагат различна доза предизвикателство. Ситуацията с дистанциите е малко оплетена, тъй като триатлона е сравнително нов спорт, за първи път е включен на Олимпийски игри през 2000-ната година и съществуват различни федерации и организации, като от всяка от тях си организира различни серии от състезания, световни и европейски първенства. Основните са Муждународен съюз на триатлоните, Световна триатлон корпорация (които организират Ironman състезанията), както и Международна асоциация за ултратриатлон

Дистанции

Дистанциите при триатлона са около 11, но ще обърна внимание на основните четири – Спринт, Олимпийска, половин и цял Iron Man.

Спринтът е къса дистанция и се състои от 750 метра плуване, 20 км колело и 5 км бягане. Обикновено тя е подходяща за хора, които тепърва навлизат в триатлона.

Олимпийската дистанция представлява два пъти Спринт и се счита от мнозина за стандартната триатлонска дистанция – 1500 метра плуване, 40 км колело и 10 км бягане. За нея е нужна малко повече подготовка и ако не е станало ясно от името и – да, използва се на Олимпиади.

Следващата дистанция е Триатлон 70.3 или известна повече като Half Ironman. Дистанцията от 70,3 мили в километри отговаря на почти 2 км плуване (1900м), 90 км колело и 21.1 км бягане или полу-маратон. Тук вече нещата започват да стават доста сериозни като за всяка дисциплина има кът оф времена, които ако изпуснете, няма как да продължите напред. Плуването е нужно да го завършите максимум за час и половина, колелото за 4ч 20мин и полумаратона за 3 часа или общо 8ч и половина за цялото състезание.

И стигаме до най-голямото предизвикателство – Ironman – 3800 метра плуване, 180 км колело и цял маратон или 42.2 км бягане. Кът оф времето за цялото състезание е 17 часа. За събитие от такъв ранг е нужна много стабилна подготовка и не става дума само за физическите тренировки, но и за психика, за хранене, нужно е първо да успеете да се квалифицирате (ако състезанието изисква квалификации), да успеете да финансирате всичко и да допътувате до състезанието, защото все пак не се провеждат навсякъде. Накрая остава да оцелеете и да завършите, но ако го направите, то съвсем заслужено близките ви ще могат да ви наричат Iron Man. Завършването на такъв триатлон е голямо постижение. Всяка година има календар с множество Ironman състезания из Европа, Северна Америка, Южна Америка, Африка, Азия и Океания. Грандиозният финал се провежда в Хаваи и това е най-престижното Ironman състезание.

Всички по-дълги състезания се водят ултра-триатлони, като тук няма ограничения. Има двоен, троен, четворен, петорен и т.н. ултратриатлон като се стига до един, който се състои от 117 км плуване, 3600 км колоездене и 1260 км бягане.

Финанси и екипировка

Триатлонските състезания и особено Ironпan сериите изискват голям финансов ресурс, специализираната екипировка е скъпа, особено когато става дума за специализирани велосипеди. Триатлонските такива са проектирани за максимална аеродинамика и минимално съпротивление. Теглото и комфорта остават на заден план. Можете да видите във видеото каква е стойката на колоездача за максимална ефективност, както и как ръцете са изнесени напред на така наречените аеробари.

Ironman е запазена търговска марка и собствениците много внимателно следят кой може да използва марката и го таксуват прилично. Дори аз не мога да си позволя да включа кадри от някое тяхно състезание, защото най-вероятно YouTube ще ми блокират видеото заради авторски права. Регистрационните такси за Ironman са високи, но най-вероятно сте попадали на някое от вдъхновяващите видеа, които успяват да създадат организаторите.

Триатлонът в България

В България броя на триатлетите все още е малък и не съществуват много състезания, като повечето тепърва прохождат в тази област. По време на това видео на заден план видяхте кадри от Правец Три, който се провежда в Правец, както и от Лъвско Сърце, който е по-екстремен триатлон и се провежда в Приморско и Странджа. Купа Три Екстрийм се провежда на гребната база в Пловдив, а съществуват и няколко състезания годишно от календара на Българска Федерация Триатлон.

Така че ако проявявате интерес към триатлона, имате състезания, от които можете да стартирате, а след това да продължите в Гърция и Европа, където се провеждат различни триатлонски серии. А в бъдеще най-вероятно ще видим нови вариации на традиционния триатлон, като например Triple Mix, но за това ще си говорим някой друг път.