Коксаки вирус или болестта „Ръка, крак, уста“ – zdraveto.com

2
151
Добави коментар
L.Borisova
L.Borisova

Рубрика: Болница „Здравето“ – как да помогнем?
Д-р Ивелина Иванова: Коксаки вирус или болестта „Ръка, крак, уста“, която засяга най-често бебета и деца, не се лекува с антибиотици.

Вирусът коксаки с 40°С температура, болки в гърлото и обрив по дланите, ходилата и в устата, поваля децата в разгара на лятото. Той е познат от десетилетия, но за него не се говори много. Засяга предимно малките деца и често предизвиква паника при майките.

Д-р Ивелина Иванова – Болница “Здравето”

Д-р Ивелина Иванова от болница „Здравето“ е завършила медицина в Медицинския университет в Плевен през 2013г. Специализира педиатрия и има изявени интереси в областта на общата и спешна педиатрия. Д-р Иванова е завършила успешно следдипломни програми в Италия и Испания.

Д-р Иванова, какви са първите симптоми на заболяването и какво трябва да знаем за него?

Д-р Ивелина Иванова: Това е остра вирусна инфекция, която се причинява предимно от Ентеровируси и Коксаки тип А вируси. Тя започва внезапно. Както детето е било напълно здраво, изведнъж повишава температура, като стойностите и варират в широки граници и могат да достигнат 39,5 – 40 °С.

Как протича заболяването и кога да се обърнем към лекар?

Д-р Ивелина Иванова: Повишената температура е причината, която кара родителите да потърсят медицинска помощ. Към лекар могат да се обърнат по всяко време на денонощието – болница “Здравето” работи 24/7. В първите часове след като се е появила повишената температура, обаче, в повечето случаи няма други изявени симптоми и ние, лекарите, не можем да установим патологични промени при прегледа. Това в някакъв аспект притеснява родителите. Но всяка инфекция има нужда от т.нар. “технологично време”, в което да се разгърне цялата клинична картина. В следващите ден-два се появяват мехурчета по задната стена на фаринкса, небцето, устната лигавица, езика. Към третия ден се появява и обрив – предимно по дланите и ходилата. Той може да се изяви само със зачервяване или с развитие на болезнени мехурчета.

Заразно ли е заболяването и ако да, как ставa заразяването?

Д-р Ивелина Иванова: Да, заболяването е заразно. Предава се по фекално – орален път чрез пряк контакт със слюнка или фецес на инфектирани. При децата това е много често – те завират в устата си играчки, прехвърлят ги едно на друго.

А какъв е инкубационният период?

Д-р Ивелина Иванова: Инкубационният период е между 2 и 7 дни.

До какви усложнения може да доведе заболяването?

Д-р Ивелина Иванова: Много зависи от подтипа на вируса, който е предизвикал конкретната инфекция, както и от възрастта на детето. По-често е самоограничаващо се. В някои случаи може да има усложнения като се засегне сърцето, нервната система и това да доведе до миокардит, перикардит или енцефалит.

Ако имате съмнения за заразяване с коксаки вирус и се нуждаете от преглед или консултация на Вашето дете, д-р Ивелина Иванова има приемни часове в Болница „Здравето“ – ж.к. „Овча купел“, ул.“Маестро Кънев“ № 4. Работи по договор с НЗОК.

Запишете час на ☎️ 0888/ 906 811 или 02/4911719