Пенсионните фондове ще трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия

1
138
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Пенсионните фондове ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на втората пенсия, предава БНТ. Вариантите за изплащането и са пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от натрупаните средства по индивидуалната партида.

Независимо от доходността, която дружеството е постигнало, то ще трябва да гарантира сума, изчислена върху всички внесени осигуровки. Освен това втората пенсия не може да бъде по-малка от 20 процента от минималната пенсия за стаж и възраст, което в момента прави около 40 лева на месец.

Първите с право на втора пенсия са жените, родени през 60-та година, които в края на 2021 година ще навършат пенсионна възраст, а три години по-късно и мъжете, също родени през 60-та година. Те ще подпишат договор с пенсионните дружества, за да изберат как искат да получават втората си пенсия.

”Всичко, което е удържано от дохода на лицето и е преведено от НАП по неговата индивидуална партида, формира тази гарантирана сума, на база, на която се изчислява гарантиран размер на пенсията и той се записва този гарантиран размер на пенсията в пенсионния договор”, коментира социалният министър Бисер Петков.