Цикория – натурален заместител на кафето и още здравословни ползи

1
262
Добави коментар
teokostov
teokostov

Корените на цикорията се смилат на прах и субстанцията се използва като натурален заместител на кафето. Цикорията е била използвана преди стотици години като лекарствено средство и продължава до доказва полезността си и днес.

Цикорията е растение, което притежава редица здравословни ползи. Сред тях са способността на растението да успокоява храносмилателни проблеми, да предотвратява киселини в стомаха, да намалява болката при артрит, да детоксикира черния дроб и жлъчния мехур и много други.

Хранителни стойности

Цикорията е отличен източник на витамини и минерали, включително цинк, магнезий, манган, калций, желязо, калий, както и витамини А, В6, С, Е и К.Съдържанието на тези вещества обяснява всички здравословни ползи на цикорията.

Цикорията като заместител на кафето

Кафето от цикория е напитка, която се приготвя от корените на растението като те се изпичат и смилат. Кафето от цикория има подобен вкус на обикновеното кафе, като хората често го описват като леко дървесен или орехов. Цикорията може да се използва както самостоятелно, така и в комбинация с кафе с цел допълване на вкуса му. Кафето от цикория не съдържа кофеин!

За направа на кафе от цикория обикновено се използват около 2 супени лъжици от смлените корени и чаша вода – 200-250 мл.

Здравословни ползи от цикорията

Подпомага храносмилането
Корените на цикорията са отличен източник на инулин – вид пребиотични фибри, които често се свързват с отслабване и подобряване здравето на червата. Инулинът също е и ценен помощник за борба с редица чревни и храносмилателни проблеми – киселинен рефлукс, лошо храносмилане и др.

Подобрява работата на сърцето
Инулинът, извлечен от корени на цикория е не само полезен за храносмилането, но доказано намалява нивата на лошия холестерол в организма. Този холестерол е една от основните причини за атеросклероза и високо кръвно налягане, защото блокира притока на кръв към артериите и вените. Цикорията също съдържа и растителни феноли, които действат антитромботично и антиаритмичо. Растителните феноли са антиоксиданти, които подобряват баланса на кръвта и плазмата.

Отслабване
Корените на цикорията са отличен източник на олигофруктоза. Комбинацията на това вещество с инулин насърчават организма да започне борба с излишните килограми. Тези две вещества регулират нивата на грелин – аминокиселина, която е свързана предимно с чувтсвото за глад. Чрез намаляване на количествата на грилина, цикорията намалява възможността за преяждане и насърчава чувството за ситост.

Бори се със запека
Чрез съдържанието на инулин, цикорията стимулира перисталтичните движения и секрецията на стомашните сокове. Чрез поддържане на гладък и регулиран храносмилателен процес се подобрява състоянието на стомаха и червата, което води до елиминиране на запека.