Със затихването на праховата буря на Марс, все още няма радиосигнал от марсохода Опортюнити…

1
244
Добави коментар
redbul80
redbul80

12 август 2018 г. 15:00 ч. Праховата буря на Марс започна да затихва още в края на юли, но от марсохода „Опортюнити“ все още няма постъпил радиосигнал… Ръководството на мисията към НАСА си е измислило традиция – всяка вечер, когато радиоантените прослушват повърхността на Червената планета, пускат по една нова песен като символика: сега може би е времето, когато „Опортюнити“ ще се събуди и ще даде признак за живот… но уви, времето си минава, песните вървят, а контакт няма… 

Междувременно екипът признава, че вече е отминал очакваният момент, когато марсоходът е трябвало да се свърже повторно със Земята. Това бе потвърдено от Майкъл Стааб, инженер към проекта – смята се, че бурята е утихнала вече достатъчно, за да позволява слънчевите батерии да генерират достатъчно електроенергия, за да може „Опортюнити“ да осъществи радиоконтакт. 

Но никой не знае със сигурност – дори и бурята да е почнала да затихва, все още може прахът да не се е уталожил на повърхността. Междувременно работещите по проекта чакат, и чакат, и чакат. Все още не са загубили надежда, макар че признават – всеки следващ ден без информация удължава агонията.

Напомням на читателите, че „Опортюнити“ кацна на Марс през януари 2004-та година. Той бе предвиден за 90-дневна работа, а в реалността работеше близо десетилетие и половина. Със сигурност не е конструиран да оцелява в продължение на бури, продължаващи месеци. Но според изчисленията електрониката не би следвало да се повреди, тъй като температурите не биха паднали под критичния минимум. 

И така, продължаваме да очакваме вести от марсохода – надяваме се, че ще са добри. Но дори и да не са, „Опортюнити“ надмина всички очаквания и вече е изпратил огромно количество научни данни, които ще бъдат анализирани още дълги години. 

Една от последните снимки на „Опортюнити“, заснета в началото на юни. Photo credit : NASA/JPL-Caltech