Миналата година го направих за пръв път! Помогна ми за всичко през зимата, казвам го на всички, а се прави и лесно!

1
149
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

Този чудодеен мед ще ви изуми със силното си действия, изключително полезни качества и лесно приготвяне!

Мед от глухарчета- чудото, което ще ви е винаги под ръка при слаб имунитет, при пречистване на организма и какво ли още не! Точно от цветовете на глухарчето се приготвя медът от глухарче. Медът от глухарче не е точно мед, защото пчеличките нямат нищо общо с приготвянето му, но пък е много вкусен и много ползи за здравето, незаменим помощник на черния дроб и бъбреците, подобрява обмяната на веществата.

А като добавим, че набавянето на цветовете от глухарче с свързано с разходка из природата, става ясно защо приготвянето на мед от глухарчета е толкова добра идея.

Необходими продукти за мед от глухарчета:

цветове от глухарче-200 броя
вода-2 литра
лимон-1 брой
захар-1 1/2 кг
(приблизително)
лимонтозу-1/2 чаена лъжица

Приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за мед от глухарчета е изборът и подготовката на глухарчетата. Когато берете глухарчетата изберете някое по-чисто и отдалечено местенце. Избирайте по-големи и добре разцъфнали цветове. Пригответе меда в деня, в който берете цветовете, за да бъдат още свежи. Измийте добре набраните цветове, сложете ги в тенджера, добавете ситно нарязания лимон и налейте водата.

Сложете на тенджерата на котлона и след като заври оставете да ври 12-15 минути, след което свалете от огъня оставете да престои около 12 часа. След като цветовете са престояли достатъчно време във водата, течността се прецежда, като е най-добре да се ползва марля.

Идва момента, в който трябва да прибавите захарта. Съотношението течност към захар трябва да е 1:1, т.е. на 1 литър вода добавяте 1 килограм захар. Така варите до сгъстяване, около час, като 5 минути преди да свалите от котлона добавяте лимонтозуто, точно както при приготвянето на сладката. Изсипвате готовият мед от глухарчета в подготвени бурканчета и веднага затваряте.