„Пинокио“ гостува на Летния театър

1
180
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Операта за деца „Пинокио“ на композитора Александър Йосифов ще има своята премиера и на сцената на Летния театър. Постановката ще бъде представена на 17 август, като част от програмата на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“.

Началото на спектакъла е съобразено с препоръчителния дневен режим на малките зрители и е изместено с час по-рано от обичайните спектакли на Държавна опера – Бургас – малкото дървено човече ще излезе на сцената в 19:30 ч.

Постановката на „Пинокио“ е дело на младия и талантлив оперен режисьор Денис Иванов, чието дело са и декорите, костюмите и гримът на артистите. Заради работата по спектакъла, той изучава прототипа на татко Карло, а именно, Карло Лорендзини, по-известен като автора Карло Колоди.

Той е бил вдовец, страдащ много от това, че няма деца. Това страдание обаче се е превърнало във вдъхновение за история за собствено дете. Така Денис Иванов открива нещо по-различно от обичайно известното за самия Пинокио.

„Много се старах да създам образа на съвременния хлапак, защото преди 20-30 години той се е възприемал по начин, абсолютно неадекватен за наши дни. Героите са много истински и живи, абсолютно съвременни и модерни. Представлението е много приказно, вълшебно, решено в много модерен стил на изразяване, сценографията е под формата книги, много книги, приказни магични книги, и героите излизат от тях и сами създават историята в движение“, разказва Денис Иванов. 

„Пинокио“ в Бургас се изпълнява под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, а в спектакъла ще участват оркестъра и балета на Държавна опера – Бургас.