Ароматизатор за тоалетна. Как да поддържаме тоалетната свежа и чиста

1
203
Добави коментар
btrend
btrend

Ароматизатор за тоалетна. Как да поддържаме тоалетната свежа и чиста

Приятните аромати повишават тонуса ни. Дори само миризмата на прясно смляно и приготвено кафе ни ободрява рано сутрин и повдига настроението ни. Като се обграждаме с повишаващи енергията благоухания, ние можем да намалим депресията и да стимулираме творческия си потенциал.

Безспорно едно от най-сериозните предизвикателства за домакинята е да поддържа тоалетната (и банята) винаги добре ароматизирана и свежа. Разбира се, че основната причина за това, тоалетната ни винаги да ухае на свежо е хигиената, но има и други трикове, с които можем да поддържаме приятен аромат постоянно.

Ароматизаторите за тоалетна са се превърнали в задължителен елемент в това помещение. Те не само, че ни осигуряват непрекъснат приятен мирис, но и ни помагат при поддържането на хигиената , заради съдържащите се в тях анти бактериални съставки.

Има аромати, които са изключително подходящи за прочистване на тежкия въздух и неутрализиране на застояли миризми: чаено дърво, лавандула, бабина душица, хвойна, евкалипт, розмарин, липа и бор. Именно тези миризми са и най-подходящи за тоалетната и банята.

Що се отнася до тоалетните и баните в домовете ни основния акцент тук е чистотата. Редовното измиване с дезинфектиращи препарати не позволява на бактериите да се размножават. А именно те често се явяват основна причина за лошата миризма. Използвайте и ароматизатори, които да неутрализират силната миризма на почистващите средства.

Кои са най-подходящите аромати за тоалетната и защо?

Зимните месеци и студените дни ни дават възможност да прекарваме повече часове у дома. Това е още една причина да помислим по-сериозно за ароматите у дома и това как да направим дома си още по-уютен.

Тоалетната е мястото, което има ролята на показно. Счита се, че според това колко е чиста и поддържана тоалетната в един дом може да се съди за характера на обитаващите. Що се отнася за аромата, който искаме да се носи в тоалетната е добре да знаем, какво впечатление искаме да създадем. Най-важно е миризмата да ни харесва лично на нас, тъй като основните ползватели на това помещение сме именно самите ние.

Най-често предпочитаните аромати за тоалетна са бор, мента, евкалипт и лимон. Тези миризми са много свежи и носят асоциацията на чистота.

През различните сезони също са подходящи различни миризми

Ако се чудите как да подберете подходящ ароматизатор за тоалетната или пък вече са Ви омръзнали класическите миризми може да се доверите на сезона.

Така например лятото и пролетта са сезони, през които е подходящо да мирише на цитруси и цветни аромати. Есента и зимата пък предполагат по-пикантни аромати, които носят повече топлина и уют. Безспорно най-класическия аромат за зимата е канела и портокал. Може да се доверите на своите лични предпочитания, разбира се.

Цветните аромати придават свежест и лекота. Люляк, жасмин и гардения са най-често срещаните миризми, които са подходящи за пролетния сезон. Внимавайте с аромата на роза! Трябва да е лек и дискретен, защото при по-голяма натрапчивост има риск миризмата да накиселее.

Лавандула

Макар да е подходящ аромат за спалнята, много хора обожават аромата ѝ и избират именно нея за тоалетната и банята. Лавандулата успокоява и отпуска и има положително действие срещу главоболие. Доказано е още, че аромата на лавандула сваля напрежението, помага срещу сърцебиене, раздразнителност и страх.

Грейпфрут

Ароматът на грейпфрута е по-специфичен и не всички избират него, що се отнася до цитруси. Освен свежестта, аромата на грейпфрут действа също успокояващо и отпускащо и се бори със стреса.

Четката за тоалетна

Що се отнася до четката за тоалетна, повечето хора реагира с погнуса. За повечето домакини това е нещото, с което предпочитат да сведат възможните контакти за минимум. Използваме я, поставяме я на мястото и и след това напълно забравяме, че съществува. До следващия път, в който отново имаме нужда от нея.

Отношението ни към четката за тоалетна, обаче не е много почтително, особено като имаме в предвид, че тя върши най-мръсната работа. Освен това поддържането на четката за тоалетна чиста е много важна стъпка за цялото състояние на хигиената в тоалетната, а оттам и за приятния аромат, който искаме да поддържаме. Това, разбира се, не означава, че трябва да дезинфекцираме четката след всяко ползване, всяко нещо трябва да има граници, но определено поддържането и чистота ѝ са важни.

Някои хора толкова ненавиждат идеята да почистват и поддържат четката за тоалетна чиния, че предпочитат на някакъв период от време да я заменят направо с нова от магазина. Това не е необходимо, ако спазвате следващите няколко лесни стъпки и поддържате четката си чиста и с приятен аромат.

А ето как да извършвате почистването. Поставете четката над тоалетната чиния и я залейте обилно с дезинфектант по ваш избор. Можете да използвате препарат, който съдържа алкохол или друг вид, но важното е да е силен и ефективен, за да унищожи микроорганизмите по четката. Оставете я да постои с препарата поне 15 минути, като се постарайте да подпрете четката така, че да е на сухо в самата тоалетна. Това може да постигнете, като „защипете“ четката със седалката на тоалетната, поставяйки четката между седалката и самата чиния. След това я изплакнете с вряла вода. Ако се притеснявате как да се случи това и не искате да пъхате четката за тоалетна в мивката (което е препоръчително да не се прави) може да заврите вода на котлона или на кана за вода и да я излеете директно върху четката, която е в тоалетната. След това оставете за още няколко минутки да се изцеди добре. Преди да върнете четката на мястото ѝ трябва да се погрижите за почистването и на нейното контейнерче. По подобен начин, използвайте силен дезинфектант за поне десет минути и след това полейте с вряла вода. Подсушете. В случай, че контейнерчето няма дупки отдолу може да сложите вътре разтвор от препарат и вода, в който да поставите четката. Така тя ще е ароматизирана винаги и ще почиства по-добре при всяка употреба. Имайте предвид обаче, че в случай, че изберете да сложите течен разтвор с препарат в контейнерчето, трябва често да го сменяте, за да сте сигурни за хигиената.

Казанчето за тоалетна

Макар, често да е едно от най-пренебрегваните места за почистване, казанчето (и най- вече бутона за водата) е мястото, където има също много микроби. Все пак го пипаме всеки път след като сме посетили тоалетната, а това го прави едно от най-мръсните места в дома ни. Почистването на казанчето, всъщност е много лесно и бързо. Препоръчва се да използвате памучен тампон, напоен с препарат или чист спирт, с който добре да минете цялото казанче и най- вече бутона за водата. Не използвайте същия тампон за почистване на други места в дома, за да не разнесете микробите. И изобщо, почистването на тоалетната трябва да става с други кърпи и парцали, различни от тези, които ползваме за другите части на дома си.

Може да напръскате с препарат цялото казанче и да оставите за няколко минути, след което да почистите с кърпата/тампона. Що се отнася до вътрешността на казанчето, която е пълна с вода чудесен вариант са разтворимите таблетки за казанче, които се поставят там и обикновено оцветяват водата, която изтича при пускане. Те ароматизират и дезинфекцират и са много удачен вариант за всеки дом. Освен това цените им са достъпни.

Кошчето в тоалетната

Кошчетата в тоалетните често са източници на неприятни миризми. За жалост кошчето също е едно от нещата, които повечето хора мразят да пипат. И разбираемо. Само, че няма как да поддържаме добра хигиена и приятен аромат в тоалетната без да се погрижим за кошчето. За да сте сигурни, че кошчето ще бъде често изпразвано и така няма да се задържат отпадъците, които предизвикват лоши миризми, поставете в тоалетната малко кошче за боклук. Така количеството отпадъци, които ще може да събере ще са малко и честото му изпразване ще е наложително. Големите кошове в тоалетната изискват много време, докато се напълнят, а това обикновено означава, че минава и много време, докато се почистят и изпразнят. Отпадъците стоят дълго време в помещението и стават причина за неприятни миризми и лоша хигиена. Освен това слагайте винаги торбичка или чувал за боклук, вътре в коша, където да се събират отпадъците. Така много лесно можете да отстраните пълния чувал и да го замените с нов. От време на време също трябва да миете коша. Независимо, че отпадъците не докосват директно повърхността му, все пак се намира в тоалетната, така че подобно на казанчето и четката за тоалетна, мийте кошчето за боклук с препарат и гореща вода.

Отдушника

Някои късметлии имат прозорче в тоалетните си, което е най-добрият вариант, що се отнася до свежест и приятен аромат. Редовното проветряване е най-подходящият метод за подобряване на качеството на въздуха ни. За съжаление обаче, повечето тоалетни не разполагат с прозорец, а имат отдушници. Скрити на високо, отдушниците често остават извън нещата, които домакините почистват. Само че е важно да се сещаме и за тях от време на време. Решетките на отдушниците са едно от най-трудните места за почистване. Ако решетката на Вашия отдушник може да се сваля, това би улеснило доста нещата. Просто я свалете и измийте с топла вода и препарат, подсушете добре и поставете обратно на мястото. В случай, че няма как да свалите решетката може да увиете кърпа напоена с препарат за почистване около нож за хранене и така да почистите всяко едно място на решетката.

Тоалетната седалка

Тоалетната седалка също не бива да се пренебрегва при почистването на тоалетната. Най-много внимание обръщаме на тоалетната чиния, но не бива да забравя, че седалката всъщност е частта, която прави контакт с хората и трябва да е добре хигиенизирана. Повдигнете седалката, напръскайте с дезинфекциращия препарат отдолу, после около пантите и горната част на седалката. Оставете препаратът да подейства за няколко минути и после избършете с чиста кърпа или кухненска хартия, която ще изхвърлите веднага. Подсушете добре.

Поставката за тоалетна хартия

Също нещо, което пипаме с мръсни ръце, веднага след като сме ползвали тоалетната. Не бива да пропускаме да почистваме поставката за тоалетната хартия. Преди това, трябва да махнем хартията от нея и да напръскаме с почистващ препарат. След няколко минути избърсваме със суха кърпа и тогава връщаме хартията на мястото ѝ.

Дръжката на вратата на тоалетната

Много често, пренебрегвана, дръжката на вратата на тоалетната всъщност е едно от най-мръсните места у дома. Ако искаме да поддържаме перфектна хигиена, не бива да пренебрегваме дръжките. Отвън и от вътре, напръскайте с препарата и подсушете със суха кърпа. Това е добре да се прави в края на всеки ден, за да не разнасяме микробите.

По малко всеки ден

Истината за чистотата на дома ни е, че всичко е много по-лесно ако полагаме малки усилия всеки ден, вместо да оставим дома ни да се замърси много и да изчистим на един път. Това е доста изморително и отегчаващо. Що се отнася до тоалетната, има лесни трикове, с които можете да поддържате ежедневна чистота и свежест, без да се налага сериозно търкане един път в месеца, например. Един такъв начин е да оставите в тоалетната спрей бутилка с разтвор от почистващ препарат и вода. В края на всеки ден може да напръскате цялата тоалетна, казанчето и капака и след няколко минути просто да забършете със суха кърпа, кухненска хартия или просто да изплакнете с вода. Правейки това всеки ден, няма да се налага дори да търкате.

Ако тоалетната е различно помещение от банята, то често пъти собствениците се изкушават да сложат различни декорации вътре с цел по-приятна атмосфера. Ние Ви съветваме да се въздържате от такива, защото декорациите ще се превърнат в още един обект, на чието почистване трябва да обърнете особено внимание, имайки предвид, че се намира в тоалетната.

И още…

…Електрически ароматизатори, гел ароматизатори (в кошничка), обикновени (в плик) или течни, спрейове, ароматизатори за тоалетна, специални ароматизатори за прахосмукачки, които елиминират лошите миризми и ароматизират дълготрайно, абсорбатори за хладилник и кошчета за отпадъци с активен въглен, ароматизатори за съдомиялна машина, които отстраняват неприятните миризми от хранителните отпадъци и освежават машината – в зависимост от качеството си, тези продукти поглъщат лошите миризми и освежават въздуха в помещенията. Обичайни техни „местообитания“ са шкафове, гардероби, бани, тоалетни, кошчета за отпадъци, чанти, куфари, обувки – изобщо навсякъде, където се спотайва „врагът“ – неприятната миризма, откривана безпогрешно от нашия най-верен агент – обонянието.

Супермаг

Абонирай се за най-вкусните предложения на SuperMAG.bg