Космонавтите Сергей Прокопиев и Олег Артемиев успешно инсталираха експеримента Икарус от външната страна на МКС

1
108
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 16 Август 2018

Посещения: 20

Тази снимка на космонавтите Олег Артемиев и Сергей Прокопиев бе направена от техния колега Александър Герст (астронавт на Германия) вчера, на 15-ти август. Photo credit : ESA/Alexander Gerst

16 август 2018 г. 14:55 ч.

Светослав Александров. Руските космонавти Олег Артемиев и Сергей Прокопиев излязоха в открития космос вчера, на 15-ти август, в 18:58 ч. българско време. Двамата се върнаха на борда на „Международната космическа станция“ днес, на 16-ти август в 01:15 ч. българско време, след като изпълниха успешно всички задачи. Те включваха освобождаването на четири наноспътника, връщането на микроорганизми от външната страна на станцията в рамките на експеримента „Тест“, както и инсталирането на оборудването на руско-германския експеримент „Икарус“ за изучаване на миграцията на птиците.

Напомням на читателите как „Международната космическа станция“ ще бъде използвана като първата платформа за тестовата демонстрационна мисия на „Икарус“. Ето какъв е принципът на работа на „Икарус“, обяснен накратко: малко GPS устройство бива прикрепяно към дадено животно, като то периодично може да записва координатите, постъпили от GPS сателит. Впоследствие устройството изпраща информацията към апаратурата, която ще бъде монтирана утре от външната страна на „Международната космическа станция“. Но връзката е двупосочна – от „Международната космическа станция“ също могат да бъдат изпращани команди към устройството. Накрая резултатите, които са записани на станцията, се препращат към наземната база, откъдето се прехвърлят към научната общност.

„Проектът „Икарус“ е успешен пример за отличното руско-немско сътрудничество относно научната програма на МКС“, оповести Йоханес Веплер, ръководител на проекта към германския аерокосмически център DLR. Заедно Русия и Германия са работили по проекта повече от пет години.

Днешната извънбордова дейност бе 212-тата, посветена на поддръжката на „Международната космическа станция“. Това бе третата „космическа разходка“ за Артемиев и първата за Прокопиев. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/