Легендата за ‘Черния демон’ от Средновековна Англия!

1
172
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Стари английски легенди разказват за огромен звяр с дължина над 200 сантиметра, който сеел смърт в Източна Англия. Познат е като ‘Блек Шък’, име, за което се смята, че произлиза от старо английско нарицателно за ‘черен демон’. През 16-ти век, жителите на Великобритания живеели в страх от Шък. Местният фолклор описва множество случаи на разкъсани хора от ‘гигант с червени очи’.

Снимка: www.dailymail.co.uk

Днес, след повече от 500 години, изглежда, че археолозите са открили останки от Шък в руините на абатство Лейстън в Съфолк, Англия. Останките са открити в безименен гроб, заобиколени от разпръснати глинени плочки, изписани с езически символи. Според археолозите това е част от ритуал, който би попречил на звяра да възкръсне.

Снимка: www.dailymail.co.uk

Според първоначалните изследвания, останките са на мъжко куче, с дължина малко над 200 сантиметра и с тегло близо 100 килограма. Възможно ли е това да са останки на ‘чудовището’, тероризирало населението на Източна Англия през Средновековието?

‘Историите за Шък трябва да са породени от нещо и кой знае, може би произлизат от това погребано куче!’ – твърди Брендън Уинкинс, ръководител на археологическия проект.

Снимка: www.dailymail.co.uk

Остава загадка защо кучето е положено в свещена земя, след като е било смятано за демон.

Местният фолклор разказва за ужасяваща случка в църквата Света Троица в Блитбърг, на 13 километра от Лейстън, по време на разярила се буря на 4-ти август 1577 година. Ужасените жители на селото потърсили закрила в църквата, но въпреки затворените врати, Шък успял да влезе и убил 7 човека.

Има сведения за още стотици убийства преписани на Шък. Дори Артър Дойл пише романа ‘Баскервилското куче’, вдъхновен от ‘черния демон’.

Снимка: cdn.modernfarmer.com

Интересен факт е, че дори и днес, хората от района приемат сериозно историите за Шък. Нещо повече, възрастна жена от малкото селце Кромър, твърди, че през 1950 година, връщайки се от забава е видяла Шък. Мъж от Съфолк разказва, че е забелязал ‘демона’ през 30-те години на миналия век, докато се прибирал късно вечер с велосипед. Също така има и описани срещи с Шък в местен вестник в Есекс.

Всички тези факти, заедно с откритието на скелета, ни карат да мислим, че дори и леко преувеличени, легендите за Блек Шък може би водят началото си от реални случки.