Организация на коктейл

3
206
Добави коментар
Iva82
Iva82

Името идва от френското “а-ла-коктейл“, което означава “вилица“, защото основният работен инструмент по време на хранене е вилицата. Коктейл се организират обикновено в случаите, когато в сравнително ограничен период от време (1,0–1,5 часа) трябва да се приемат голям брой гости – официален прием, годишнина, семейно тържество и др.

Коктейла има следните предимства:
• осигурен е свободен избор на място в залата;
• гостите сами избират ястия, напитки и разпределение на коктелни маси;
• ядат и пият, стоящи в неофициална обстановка;
• по всяко време може да си тръгнат без да чакат за края.

Масите на мокрия бар са обикновено във формата на правоъгълник в ъглите на залата, а по средата има кръгли високи маси, на които се поставят пепелници, кибрит и цветя във високи вази, хартиени салфетки.

В днешно време коктейли са станали най-често срещаната форма на приеми, тъй като те най-добре отговарят на възможностите на заетия човек. Има бизнес коктейли с продължителност 40-50 минути, който се организират в интервали от време (почивките) на срещи, конгреси, конференции, симпозиуми, и банкети-коктейл с продължителност до 1,5–2 ч., която са обикновено в края на срещи, а понякога и на открито.

В банкета-коктейлите всички пият и ядат прави, коктелните кръгли маси не се подреждат, в залата на стените или в ъглите се поставят малки маси, на които се слагат пепелници. Може да се предлагат на гостите леки предястия и напитки на подноси, на няколко спомагателни маси се събира използваната посуда.