Финансови санкции от САЩ грозят фирмите,участващи в „Северен поток-2“

1
154
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

САЩ предварително ще уведомят ЕС за налагането им

Фирмите, участващи в проекта „Северен поток-2”, може да получат финансови санкции от САЩ. Според информация в Wallstreet Journal администрацията на държавния глава Доналд Тръмп вече приключва работата си по бъдещите мерки.

Все още не е взето окончателно решени за въвеждането им, но очакванията са това да се случи до няколко седмици. Според източници САЩ ще уведомят ЕС предварително за налагането им.

„Американски официален представител каза, че работата по тези мерки завършва в Белия дом, Държавния департамент и министерството на търговията и енергетиката. Остава да се реши дали тези санкции да бъдат наложени само на компаниите, които ще прокарват тръбопровода в Балтийско море, или те да обхванат и банките и други фирми, финансиращи газопровода“, пише Wallstreet Journal.

Проектът „Северен поток-2” е за газопровод с капацитет 55 милиарда куб. м природен газ годишно от Русия до Германия през Балтийско море. Смята се, че построяването му ще струва 9.5 млрд. евро, а пускането му се очаква до края на 2019 г.