Да се отървем от разширените вени – билкови рецепти

1
209
Добави коментар
teokostov
teokostov

Разширените вени най-често се появяват по краката, но могат да се образуват и във вагиналната или аналната област (хемороиди).

Разширените вени са не само неестетични. Те представляват медицински риск, защото благоприятстват появата на възпаления на вените и на тромбози.

Ето някои от най-ефикасните билкови рецепти при разширени вени:

Рецепта – черница
1 шепа листа от черница се залива с 1 л. гореща вода. Ври 10-15 мин. и се прецежда. Отварата се пие 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта с прясно мляко и лимон
В 1 л. прясно мляко, след като кипне се изстисква сокът на 1 лимон. Прецежда се и течността се изхвърля, а гъстия остатък (още хладък) се поставя като компрес на болното място сутрин и вечер.

Рецепта с леска
1 кг. кори от леска се варят в 2л. вода, докато се получи гъста каша. Върху листата от подбел се слага от тази каша и се налага върху възлестите вени като компрес всяка вечер. Лечението продължава 15 дни.

Рецепта със зелен камък
1 с.л. зелен камък (кара боя), след като е изпечен на огън и е станал кафяв, се стрива на прах и се смесва със 100 гр. прясно краве масло. Сутрин и вечер болното място се маже със сместа, бинтова се и 3 дни се лежи.

Рецепта с орехови ядки
1 шепа орехови ядки киснат в 150 мл. мастика в продължение на 40 дни. След това се счукват на каша и се налагат на болното място като компрес и така престоява цяла нощ.

Рецепта с гроздови зърна
1 шепа пресни гроздови зърна се смачкват и се налагат върху болното място като компрес. Трябва да престои цяла нощ.

Рецепта с живовлек
10-15 пресни листа от живовлек се смачкват на каша и се налагат  като компрес върху болното място. Така престоява цяла нощ.

Рецепта с лозови листа
Няколко лозови листа се посоляват със сол и като компрес се поставят през нощта върху болното място.

Рецепта с хума
В стъклен или глинен съд се разтваря хума. Разстила се върху памучен плат и се слага върху болната вена. След 3 часа превръзката се снема и болезненото място се промива с отвара от смрадлика.

Прави се отвара от корените на къпина. С нея се разтваря хума. Работи се както в горната рецепта.

Рецепта с дъбова кора, орехови листа, риган и зехтин
Приготвя се мехлем от дъбова кора, орехови листа, риган и зехтин. Билките се редят в тенджера (не повече от ¾ от обема на тенджерата) и се заливат със зехтин.

Вари се на водна баня на слаб огън за 2 часа. След изстиване се прецежда.

Течността се хвърля, а сгъстената маса се втрива леко в разширените вени.