Смъртоносният сарком

1
194
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Сарком се среща рядко, около 10% от всички злокачествени тумори, но според статистика е с най-висока смъртност сред раковите заболявания. Засяга най-вече децата и младежите, тъй като в периода на растеж има активно клетъчно делене, а клетките са незрели и податливи на дегенерация до злокачествен тумор.

Сарком е злокачествено заболяване, което няма строга локализация и може да се появи нявсякъде по тялото. Засегнатата област е съединителна тъкан: кост, мазнини, мускулна, влакнеста и т.н., като се различават над 70 разновидности на сарком. Понякога е трудно да се определи вида на саркома и структурата му дори и при внимателно хистологично изследване. Могат да се диференцират три основни етапа на заболяването:

Недиференциран сарком – характеризира се с бързо нарастване на тумора, бързо разпространение на метастази в разположени в близост органи и лимфни възли, образувание с висока степен на злокачественост. На този етап заболяването е рядко лечимо. В някои случаи след хирургия саркомът рецидивира, често с нови усложнения.
Диференциран сарком – характеризира се с бавен темп на растеж на тумора, отсъствие или слабото наличие на метастази, туморът структурно се различава от тъканите, от които расте. Лечението е възможно чрез операция и само в редки случаи се появява рецидив.
Умерено диференциран сарком – заема междинно положение между двата основни етапа.

Важно е да се установи вида и формата на заболяването, за да се предприеме правилно лечение, а прогнозата зависи от няколко фактора: локализация на тумора, размери на образуванието, наличието на метастази, степента на диференциация, избрания метод на лечение. Ако заболяването се диагностицира рано, то протича по-леко и е лечимо. Ефективен метод за лечение е хирургичното отстраняване на тумора. В ранните етапи и за да се предотврати неговото повторение се прилага химиотерапия и лъчетерапия.

Анадолу Медицински Център обособи специализиран център за борба със саркома, който разполага с необходимото съвременно и прецизно оборудване и прилага мултидисциплинарни и иновативни подходи към лечението на пациентите.