Династията Пиронкови – надарени от Бога

1
165
Добави коментар
bobian17
bobian17

За фамилията дарбите са не само благословия, но и тежък кръст. Двамата наследници на таланта на баща си Вида и Петър са повече признати в чужбина.

Петър и Вида.

Боряна Антимова

При „династията Пиронкови“, както се наричат на шега, Създателят не е почивал през поколение, а щедро е изсипал върху наследниците своя рог на изобилието. Енчо Пиронков е художник със световна слава, един от „Пловдивската школа от 60-те“.

От 4-те му деца две са наследили артистичните му наклонности – Вида и Петър. Най-големият син Кирил е републикански шампион по кану и баща и треньор на тенисистката Цветана Пиронкова. Вторият син Стою също се занимава с изобразително изкуство, но не твори.

Двамата артистични наследници на Енчо Пиронков Вида и Петър получават признание повече зад граница, отколкото тук. Петър излиза от сянката на именития си баща още на 18 години и прави истински бум в Италия. Днес 41-годишният художник има 50 самостоятелни изложби у нас и по света. Платната му са изложени в музеи, галерии и частни колекции. При Вида славата се отприщва като лавина доста по-късно – когато е на 50 и хитът й „Гълъбо“ обиколи планетата, където има българи.

Докато Петър „плува и изгаря“ единствено в живописването, Вида е композитор, пианист, музикален редактор, певица, художник, писател, журналист. Рисувала е живопис, извайвала е скулптури, била е галерист и консултант, прави бижута и пише поезия и проза.

Енчо и Катя Пиронкови в най-хубавите им години.

Преди да се роди Петър, Пиронкови живеят в Пловдив. В своя дом на улица „Росини”, целият изрисуван с фрески, семейството събира пловдивската бохема и най-изявени артисти от цяла България. На богатите трапези, които майката Катя Пиронкова слага, са сядали творци като Йоан Левиев, Методи Андонов, Иван Андонов, Вили Цанков, а децата седят отстрани в абсолютна тишина и благоговеене.

През 1977 г. на Енчо Пиронков му дават ателие в София, а семейството качва багажа си на един камион и се пренася на 17-я етаж в блока на културните дейци в квартал Изток. И отново са сред артистичната бохема – музиканти, артисти, художници, писатели.

Още не нанесли се, Катя тръгва да ражда Петър, а върху крехките плещи на 11-годишната Вида се стоварва непосилно бреме. Баща й връчва един огромен списък с покупки – дребни неща за къщата и за бебето. Когато Петър става на 6-месеца, го преместват в стаята на Вида. Каката е едва в IV клас, а по-късно го води навсякъде със себе си. „Беше много красиво дете, с къдрави черни коси и дебели бузки, и всички му се радваха и го пощипваха“, смее се Вида.

Петър като малък.

„Аз живях 18 години с Димо Коларов, големия български кинооператор –спомня си Петър. – Дундуркал ме е на коленете си. С него обиколих всички кино продукции, знаех студио Бояна наизуст, филми, актьори. Та Димо още като бях малък ми връчи боички и каза: „Ти ще ставаш художник“. Вида започва да свири на пиано от малка и да пише музика още на 14, а баща й казва, че ако работи упорито, ще стане композитор. През 1993 г. песента й „Ела” печели наградата на журналистите на „Златния Орфей”, а Тото Кутуньо й казва: „Такава песен, ама не е истина, 25-годишно момиче, как, аз съм изненадан… ”

На 29 години Вида заминава за Рим със стипендия за една година. През това време Петър е завършил Гимназията за изящни изкуства. Получава отличен по композиция на изпита в Академията, но не го приемат – какво ще кажат хората, нали е син на Енчо Пиронков…

Римският период на Вида.

Той заминава за Рим, да кандидатства в най-престижната „Академия за изящни изкуства“ и отново е обгрижван от кака си Вида. Тя го записва да учи италиански в Центъра за чужди езици „Данте Алигиери“. В Рим Петър вече не е синът на Енчо Пиронков. На изпитите в академията получава 30 точки по 30-балната система, 29 по история на изкуството и 30 по графика. Първи е в списъка на приетите, а Вида остава с братчето си още 5 години в Рим.

Вида по времето, когато живее във Вечния град.

Във Вечния град се отприщва креативната стихия и на двамата. Вида завършва курсове за галериен мениджмънт и става галерист и консултант. Влиза в контакти с артистичния елит на Рим, общува с едни от най-големите умове и таланти на изкуството, пее в центъра на Рим, на Пиаца дел Пополо и „Вио Венето”… „Там полетях!”, казва дамата. В Рим тя се отпушва и да рисува живопис. Междувременно 18-годишният й брат Петър рисува като луд и още за първата година от следването си в академията прави 4 самостоятелни изложби, които кака му организира.

Веднъж двамата решават да направят съвместна изложба в малкото курортно градче Анцио, с много вили на богаташите от Рим. Подготвят 30 платна, по 15 от двамата. Отраканата и оправна Вида казва на кмета на Анцио: „Подпиши, че изложбата ще е под твоята егида, а пък аз ще ти докарам посланици и ще ти раздвижа за един месец умрелия град, в който нищо не се случва”.

Кметът е впечатлен, а тя наема малка галерия с пари назаем. В посолството ни в Рим бащата Енчо е „проправил пътека, и то постлана с дебел червен килим“. Двамата откриват изложбата и почват да пристигат мерцедеси с дипломатически номера… Още същата вечер се продава половината изложба, Вида си връща заема и със спечелената крупна сума двамата си изкарват едно прекрасно лято.

Една случка на тази изложба предопределя бъдещата слава на Петър в Италия. Към тях се приближава художник и казва: „Аз такова нещо не съм виждал и не мога да повярвам, че тези платна са рисувани от 18-годишно момче“. Сравнява го с големите италиански майстори, чиито картини стоят в трезори по банките и казва, че е самороден талант.

Платно на Петър Пиронков.

До края на следването си Петър прави по няколко изложби годишно в Рим и други градове, работят с известния галерист Енрико Тоди. Картините на Петър се купуват като топъл хляб и двамата живеят в Рим с доходи изключително от изкуство.

В Рим Вида получава висока оценка и като композитор. През 2000 г. се празнуват 2000 години от Христа и по този повод се прави конкурс за песен. Сред хилядата предложения от композитори от цял свят песента на Вида се класира четвърта, а председател на конкурса е Енио Мориконе.

„Излязох от сянката на баща си, когато се удавих в изкуството си, когато изгорях в него. Всеки иска да изгори, но не на всички е дадено“, казва Петър. Отношенията му с Енчо Пиронков са по-скоро колегиални и приятелски, отколкото като между баща и син.

„Татко е един от малкото автори, които, както казват, са влезли в Рая. Те са около Господ. Но на тях им е най-тежко, защото трябва да откраднат от Бога, за да покажат на нас, които седим на входа на рая“, споделя Петър.

И той, и Вида благодарят на Господ за талантите си, но признават, че те са тежък кръст, защото, когато ги връхлети много силната и изтощителна енергия на вдъхновението, забравят дали е ден или нощ, не признават празници. Всеки ден Петър рисува по 8 часа, а Вида композира по всяко време на денонощието.

Същото благоговеене пред храма на изкуството – ателието, Петър сега е възпитал и у двете си деца – 9-годишната Катерина и 5-годишния Никола. Те никога не пристъпват прага на ателието в дома му, колкото и да им е любопитно.

Петър със съпругата си Юлия.

Вида споделя, че винаги се е прекланяла пред гения на баща си, но най-силната подкрепа – морална, емоционална и материална и двамата са получили от майка си. На нея Катя Пиронкова е била първият спонсор – давала й е пари да записва песните си. На Петър пък е била първият клиент, като е откупувала платната му.

В това семейство на трима супер креативни творци Катя е била човекът, който е внасял хармония. Майката  също е артистична – завършва балетното училище, но после следва право и става стожерът на креативното семейство.

Уникална непубликувана никъде снимка – трите жени на Петър, в трикольора на България – сестрата Вида, майката Катя и съпругата Юлия.

Ксантос, синът на Вида, учи в Атина при баща си, иска да следва астрофизика и вече трета година го следят от американския университет „Джон Хопкинс“. На всяка родителска среща Вида е най-гордата майка, всички я поздравяват колко талантлив син е отгледала. „Напоследък нещо е просвирил на китара, ще видим какво ще излезе от това, много е рано още“, казва Вида.

Петър: Разберат ли те – край, свършен си

Петър Пиронков на откриването на изложбата си в Художествената галерия в Смолян.

„Изкуството не се създава, за да бъде разбрано. Разберат ли те – край, свършен си. Публиката те зарязва и отива при този, когото не е разбрала. Трябва да си задължително ексцентричен и леко шантав, за да се занимаваш с изкуство, иначе нямаш работа в него.“

Това казва Петър Пиронков по повод на самостоятелната си изложба, която се откри на 28 юли в Художествената галерия в Смолян. Макар да е 50-ата, не я определя като юбилейна, а като артистична. Представя монументални платна – и като размер (2 на 2 метра), и като идеи.

„Платната не се продават. Това са картини, които са извън вкуса на обществото, а са по вкуса на човечеството – казва художникът. – В света, в който живеем, рисуването девалвира. Залива ни порнографски вкус денонощно. Децата ни плуват в тази порнела. Виж каква дума измислих… А изкуството трябва да възпитава естетически вкус.“ Той прави изложби само в галериите, проектирани и построени за тази цел, а не в такива, приспособени с комерсиална цел.

За него галерията е храм на изискания, елегантен вкус.

Куратор на изложбата, която ще остане 2 месеца и половина в Смолян, е бащата Енчо Пиронков. „Дали съм спорил с него коя картина да избере? Кой съм аз, за да споря с големия творец?! Там само стоиш и си благодарен, че чрез него си по-близо до Бога“, казва художникът.

Баща и син: Петър и Енчо Пиронкови.

„Реализирал съм сигурно около 200 от моите идеи и светове, но не рисувам пейзаж, а живописвам. А живописта е присъща само на личния свят, на нещо, което не може да видиш, а само да усетиш. Искам на изложбата ми да идват хора, които се стремят към подобно усещане“, казва още Пиронков.

Платна на Петър Пиронков.

Вида прави мюзикъл за Бай Ганьо

Вида Пиронкова.

Енчо Пиронков с внука си Ксантос.

Освен че с хита си „Гълъбо“ обра статуетките на наградите на БГ Радио (за песен на годината, за текст и за видео), Вида Пиронкова представи новата си песен „Прераждане“, изпята от Роберта, като клипът е рисуван от брат й Петър.

В момента композиторката буквално се е заключила в дома си, защото е на финалната права на мюзикъла „Българиада“. Либретото е на Емил Кало по легендарните книги на Алеко Константинов за Бай Ганьо и „До Чикаго и назад“. На Роберта е определила роля, специално измислена за нея – на Родината. Планира реализацията на мюзикъла за идната година.

След многото перипетии и злоупотреби с хита й „Гълъбо“ тя е решила най-после сама да си е продуцент, като така завършва цикъла писане на музика, текст, избор на певец, записи. „Аз и преди правех почти всичко сама, но сега вече ще е официално“, казва дамата. Записала е новата си песен „Тайният остров“ в дует с Роберта и актьора Христо Мутафчиев. Хитът й „Гълъбо“ вече звучи и на гръцки, предстоят й разговори и за италианска версия.

Източник: Труд