Покъртителната изповед на малтретираната певица Румяна Попова

1
233
Добави коментар
slavchev
slavchev

„Пирин фолк“ 2018 чука на вратата. На 24,25 и 26 септември Сандански отново ще стане домакин на хубавата авторска македонска песен.

Участниците вече са ясни, а с рецитал на гала вечерта ще се представи голямата и гласовита Румяна Попова, която е муза за много млади и начинаещи певици. Репортер на „ШОУ“ реши да си поговори с нея за предстоящото й представяне на фестивала, за последния й проект „Пищи, пиле“, за новия албум и за личните й драми, които доведоха до развод.

За първи път

– След броени дни ще се проведе поредното издание на „Пирин фолк“ в Сандански, където ще се представите с рецитал. Какви спомени сте натрупали през годините от този музикален форум?

– “Пирин фолк“ е единственият по рода си фестивал в България, който е създаден да популяризира нови авторски македонски песни. През годините винаги съм го следяла, но напоследък се прави на доста по-високо ниво. Взимат участие изпълнители, които след това градят успешна кариера. Лично аз съм била награждавана на този фестивал няколко пъти. Много от песните ми са тръгнали точно от сцената на „Пирин фолк“.

От миналата година има вече и детски „Пирин фолк“, където се дава път на млади таланти. Моят рецитал ще бъде на 26 август на гала вечерта, където ще представя нови песни, които са част от новия ми албум „Любов голема“. Ще изляза на сцената заедно с ансамбъл „Чинари“ и музикантите, които са взели участие в албума, който скоро ще бъде на пазара.

– Допитват ли се до вас млади изпълнители, които имат амбицията да се захванат с български фолклор?

– Била съм преподавател в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград, където има музикална паралелка. През всичките тези години са ме търсили и хора, които искат да обучавам техни деца. Виждам, че младите хора напоследък все повече проявяват интерес към българския фолклор, което ме радва.

Винаги съм им казвала, че в тази музика не се пробива толкова лесно, както е в попфолка. Във фолклора се пробива по-бавно, по-трудно, но за по-дълго остават тези песни. Винаги съм съветвала младите да се занимават с фолклор, да не се отказват, да не очакват, че нещата ще се случат веднага, но пък си заслужава. Фолклорът ни прави уникални по света, така че трябва да насърчаваме младите хора да се занимават с този стил, да го развиват, популяризират и да остане и след нас.

– Допада ли ви модното течение в музикален план и слушате ли песните на Гери-Никол, Криско и т.н.?

– Точно такъв стил музика не слушам. Чувала съм ги, попадала съм на тях по радиото, но не е моят стил музика. Но пък на младите им харесва и в крайна сметка всеки е свободен да слуша това, което му допада.

– В клипа към последната ви песен „Пищи, пиле“ ви виждаме да стреляте с истински пищов. За първи път ли хващате оръжие в ръка?

– Стреляла съм и друг път с пушка и пистолет по разни поводи. Оръжията за клипа са от музей, стари, за да пресъздадем битка, в която е участвал българският революционер и комита Ванчо Сърбаков, на който е посветена песента. Всички костюми на танцьорите са стари, войводски. Снимахме клипа в Мелник, участват и музикантите от с. Кавракирово. Постарахме се да поднесем нещата професионално.

– Наскоро се разделихте със съпруга ви. Какво се случи, че стигнахте до това решение?

– Любовта не може просто да си стои, тя трябва да се пази и съхрани. При нас не се получиха нещата, защото моят съпруг е насилник. Употребяваше сила върху мен. Имам страшни ситуации по време на нашия брак, за които не искам да говоря. Винаги съм искала да остана с него заради дъщеря ми, за да има баща. Била съм подложена на много унижения и тормоз по време на брака ни. Аз съм зодия Телец и в един момент чашата преля и всичко свърши. Вече няма връщане назад.

– Заслужавало ли си е да търпите толкова време, дори и в името на детето?

– Тогава така съм си мислила. Виждала съм в училище деца на разведени родители как страдат и не исках да се случва с моето дете. Ние се оженихме млади и все си мислех, че човек може да се промени. Давала съм втори-трети шанс… Стигнах до заключението, че хората не се променят, те се доразкриват. Когато виждаш, че нещо не върви, няма смисъл да седиш и да чакаш. По този начин човек си губи живота, годините и времето.

– Какво бихте посъветвали жените, които са във вашето положение?

– Че насилникът се познава отдалече, издава се чрез действията си. Той те ограничава от много неща, иска да властва над теб по всякакъв начин – и финансов, и емоционален, и физически, и психически. Когато има такова нещо, не трябва да търпят, а да го напуснат. Но не всички жени, имат условията да направят тази крачка и да бъдат самостоятелни. Много са проблемите на днешните жени и не случайно се появиха много такива специализирани центрове, които се занимават с тях.

– Преди известно време с вас си говорихме, че системно ви правят черни магии. Смятате ли, че някой зложелател може да стои зад проблемите в семейството?

– Със сигурност са се опитали да правят такива неща. Даже и до ден- днешен продължават. Наскоро получих по пощата в къщата на майка ми някакви ненормални неща, в които имаше некролог на починала моя близка и разни други неща. Майка ми е възрастна жена и доста се притесни. Продължават да ме тормозят, но не съм от хората, които вярват в тези неща. Не им обръщам внимание и продължавам напред.

– Има ли нова любов в живота ви?

– Имам човек, с когото живея. Щастлива съм и видях, че могло да се живее по друг начин. Видях какво е да бъдеш обичан, уважаван. Благодарна съм на Бог, че срещнах този човек. Вече една година сме заедно.

loading…