Роботизираната мисия на НАСА ИнСайт измина повече от половината път към Марс

1
221
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 22 Август 2018

Посещения: 23

Така изглежда спускаемата мисия „ИнСайт“ днес, на път към Червената планета. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

22 август 2018 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА „ИнСайт“, която беше изстреляна към Марс в началото на месец май тази година, вече е изминала повече от половината път до крайната си цел! Постижението бе отбелязано на 6-ти август. Освен това всички инструменти на борда бяха проверени и са в добро състояние. 

Докъм 20-ти август „ИнСайт“ бе изминала 277 милиона километра от изстрелването си преди 107 дни. В оставащите 98 дни предстоят да бъдат изминати още 208 милиона километра. Ако всичко мине наред, на 26-ти ноември „ИнСайт“ ще кацне в равнината Елизиум. Там стационарната спускаема мисия ще изучава за пръв път в историята на космонавтиката вътрешната структура на Червената планета.

Сега, докато екипът чака да дойде напрегнатият момент на кацането, той прекарва времето си по два начина: подготвяйки се за пристигането и проверявайки състоянието на подсистемите на борда, включително чувствителните научни инструменти. Сеизмометърът, който ще изучава земетресенията на Марс (марсотресенията) бе проверен още на 19-ти юли. Приборът, който ще измерва топлинния поток от вътрешността на планетата, също работи според очакванията. Не на последно място бяха проверени и камерите, които се очаква да направят снимки на Марс още през първите минути след кацането.

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org

http://www.cosmos.1.bg