Истината за холестерола, която лекарите и фармацевтите никога няма да ви кажат

2
153
Добави коментар
slavchev
slavchev

Холестеролът може да бъде и „вреден“, и „полезен“. Как да се предпазим от първия и да се научим да получаваме втория от храната? Нека разберем заедно!

В продължение на много години обществеността и медицинските специалисти свързваха високото ниво на холестерола в кръвта с повишения риск от сърдечни заболявания. Но с течение на времето и новите изследвания стана ясно, че холестеролът може да бъде не само опасен за сърцето, но и напълно полезен компонент, отговарящ за правилната работа на организма.

Холестеролът се съдържа във всяка клетка от нашето тяло и без него организмът ни не може да функционира ефективно.

Той играе решаваща роля в производството на хормони. Холестеролът се превръща в стероидни хормони в яйчниците, тестисите и надбъбречните жлези, а те помагат за контролиране на възпаленията, баланса на солите, имунната функция, метаболизма и развитието на половите признаци.

Холестеролът е структурен компонент. Действа като защитна бариера и изгражда структурата на всяка една клетка в тялото.

Той играе и важна роля в синтеза на витамин D в организма.

Холестеролът помага на черния дроб да произвежда веществото, нужно на организма за смилането на мазнините от храните, които консумираме.

Мозъкът също се нуждае от холестерол, за да изпълнява най-важните си функции.

Въпреки ползите му, не трябва да игнорираме разговорите и за вредите от холестерола. За първи път наличието на холестерол в атеросклеротичната плака е забелязано през 1843 година. От този момент всички медицински експерти започват да обвиняват холестерола за сърдечните увреждания. Но това не е съвсем така.

Изследване, публикувано през 2016 година, показва, че няма никаква връзка между общото ниво на холестерола и сърдечните заболявания, но определено съществува връзка между „лошия“ LDL холестерол и сърдечната функция. Наситените мазнини представляват група съединения и техните ефекти се различават в зависимост от наличието на определени мастни киселини.

Диетите с високо съдържание на рафинирана захар и рафинирани въглехидрати повишават нивото на общия холестерол, триглицеридите, LDL холестерола и въздействат отрицателно върху сърцето.

Затова по-добре избягвайте преработените храни и продуктите от заведенията за бързо хранене и наблягайте на натуралните хранителни продукти. /jenata.blitz.bg

loading…