Историята на японската марка Seiko

3
262
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Историята на японската марка Seiko

Имало едно време…Така започва всяка приказка. Нашата обаче ще започне по друг начин – преди повече от 100 години в Япония живял един мечтател. Той се казвал Кинтаро Хатори и никога не скучаел, защото за него било предизвикателство да превръща всяка своя мечта в реалност. Един ден Кинтаро решил да отвори магазинче в Гинза, един от кварталите на Токио, и да продава бижута и часовници. В началото бил щастлив, но колкото повече време минавало, той усещал в сърцето си една празнина, която не можел да запълни. Липсвало му предизвикателство. За него отдавна вече не било интересно просто да продава, той мечтаел да създава часовници. И то такива, които никога да не бъдат забравени. И започнал Хатори Сан да прави часовници под името Seikosha. От този момент забележителната история на марката започва своето пътуване във времето.
През 1917 г. фирмата на Кинтаро Хатори била регистрирана като K. Hattori & Co., ltd, през 1983 г. е преименувана на Hattori Seiko Co., ltd, а през 1990 г. на Seiko Corporation. След няколко реконструкции и множество създадени дъщерни дружества, през 2001 г. компанията се превръща в холдинг, който от 1 юли 2007 г. официално носи името Seiko Holding Corporation. На японски Seiko означава изисканост, минути, успех.
През своята 127-годишна история Сейко се изправя пред предизвикателства и реализира мечти, технически, търговски и екологични, които на пръв поглед изглеждат недостижими. Разпознат като лидер при измервателните уреди, продуктите на Seiko често са използвани като официална измервателно-информационна апаратура на големи спортни събития, включително и на Олимпийските игри и на Световното първенство по футбол в Аржентина (1978 г.), в Испания (1982 г.), в Мексико (1986 г.) и в Италия (1990 г.).
От десетилетия японският гигант е сред водещите в часовникарството, като разширява границите на възможното и разработва четири технологии, две от които са уникални. Говорим за обединяването на точност и майсторство при механичните часовници, за иноваторство на кварцовата технология, за превръщането на движението в енергия от Seiko Kinetic и за тихата революция при луксозните часовници със Seiko Spring Drive.
Компанията произвежда своите първи механични часовници през 1913 г. и вече почти цял век развива създаването на традиционни инструменти на времето. С колекции като Grand Seiko и механизми като автоматичния механичен хронограф калибър 6139, в който са вградени колонно колело и вертикален съединител, Сейко е сред водещите марки в механичната часовникарска технология. И така новият механичен калибър 8R38, представен на BaselWorld 2008, е последният раздел в дългата история от възприети предизвикателства и реализирани мечти. През 1969 г. компанията представя първия в света кварцов часовник Seiko Astron. Тогава той се предлага в лимитирана серия от 100 броя на цена от 450 000 йени – изключително висока цена за онова време, равняваща се на стойността на един автомобил.

Седмица преди коледа през 1969 г. японската компания Seiko пуска и първия кварцов часовник на пазара. Изработеният кварцов осцилатор сега е стандарт в часовникарската индустрия. Днес развитието на кварцовите механизми продължава. На BaselWorld 2008 са представени няколко нови калибъра, включително забележителният двоен ретрограден хронограф от колекцията Sportura. Дизайнерите и инженерите на Seiko обаче остават неуморими и продължават да търсят нови предизвикателства, а именно – възможно ли е да се впрегне вечната енергия на механичния механизъм в точността на електронен часовник и така да се комбинира най-доброто от двете технологии? Seiko Kinetic осъществява тази мечта. С превръщането на движението в енергия, Seiko Kinetic създава платформа, която днес дава кварцова точност с по-ниски от всякога сервизни изисквания, по-малко замърсяване на околната среда и потенциал за безкрайна функционалност. През годините са произведени 23 калибъра, включително два забележителни хронографа. Новият Kinetic Perpetual е класически пример за силния потенциал. През 1973 г. млад японски инженер, Йошиказу Алкане, вече работи върху ново предизвикателство, което той нарича „Вечен часовник“, инструмент с главна пружина, но без проблеми с надеждността и стабилността, присъщи на традиционните часовници. Всичко е фокусирано върху способността да се обединят традиционните и модерните часовникарски способности на Seiko. Необходими са 28 години за реализирането на идеята. Така през 1999 г. се ражда Seiko Spring Drive – луксозен механичен часовник, в който т. нар. escapement е заменен с изцяло нов регулатор, който използва и генерира механична, електрическа и електромагнитна енергия. Става дума за перфектен синтез от традиционни и високи технологии, който ще има голям принос за бъдещето развитие на пазара на луксозни часовници. За това свидетелстват новите модели представени на BaselWorld 2008 – Spring Drive Moonphase, Spring Drive Chronograph и SpaceWalk. Нашата история обаче не свършва тук. Приказката, създадена от Кинтаро Хатори, продължава.

Автор: Мегамол за часовници

Google