Рак на маточната шийка

1
198
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Цервикалният карцином е второто най-често срещано злокачествено заболяване сред жените, а 50% от пациентките са на възраст под 40 години. Ракът на маточната шийка е сексуално преносима опасност. Над 75% от сексуално активните мъже и жени се срещат с човешкия папилома вирус (HPV). При повечето имунната система преодолява инфекцията, но вирусът може да доведе до рак на шийката на матката при жените и до рак на устата при двата пола.

Ранните форми на рака на маточната шийка протичат без симптоми. В резултат се туморния растеж, при засягане на съседни органи или инфилтрация в матката започват да се проявяват симптоми, които могат да не събудят безпокойство поради други оправдания.

Наличието на патологични клетки по повърхността на шийката на матката се открива с цитонамазка, поради което редовните гинекологични прегледи с цитонамазка са в основата на скрининга. Диагнозата се доказва окончателно чрез цервикална биопсия.

Ракът на цервикса се лекува най-често посредством хирургия и радиотерапия самостоятелно или в комбинация. Хирургичният метод се избира при предракови изменения, при микроинвазивен карцином (IА1) и е водещ в терапията до ст. IIА включително. Обемът на хирургичната интервенция зависи изключително от това дали рака се е разпространил или не. Отстранява се туморното образувание, както и част от околната здрава тъкан. В случай на напреднал процес се извършва тотална или радикална хистеректомия, при която се отстраняват и околните лимфни възли. В зависимост от стадия и локализацията на тумора се прилага самостоятелна лъчетерапия или комбинираната с химиотерапия, която подобрява ефекта на лъчетерапията и подобрява преживяемостта без прогресия на заболяването.

Напредъкът в терапиите води до 80-95% излекуване при ранните форми на заболяването (стадий I и II) и 60% при стадий III (1, 2).

Повечето рецидиви настъпват през първите две година от първото лечение. Цервикалния рак невинаги метастазира, но най-често се разпространява в белите дробове, черния дроб, пикочния мехур, влагалището и/или ректума.

Превенцията изисква разумен подход в сексуалния живот, а вече се предлагат и специални ваксини против HPV. Всички сексуално активни жени след 21 годишна възраст трябва да правят редовни профилактични гинекологични прегледи с цитонамазка поне на всеки 2 години.