„Морска администрация“ ще се опита да запази „Мопанг“ като археологическа находк

1
129
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Паралелно с обезопасяването на потъналия преди век край Созопол кораб “Мопанг” и източването на останалото в резервоарите му гориво, водолазните екипи ще се постараят и да запазят останките от плавателния съд като археологическа находка. Това подчерта директорът на “Морска администрация” – Бургас – кап. Живко Петров в ефира на “Фокус”.

По думите му, гмурканията все още не са започнали заради силното вълнение. То би поставило живота на водолазите в риск. Днес спускане със сигурност няма да има, категоричен е кап. Петров. Работата ще започне едва когато времето го позволява.

”Цялата налична техника и водолази са мобилизирани. Контейнери има, водолазен кораб, барокамера,
две складови стопанства с бутилки – тоест цялото водолазно оборудване. Корабът, който ще събира
изваденото количество също е на място. Технологията е пробиване на отвори и изпомпване. Ще има и
уточняващи моменти при започване на самата дейност, тъй като не разполагаме с подробни чертежи на кораба”, заяви още той.

Както вече Ви информирахме, след редовното заседание на Министерски съвет тази седмица транспортният министър Ивайло Московски заяви, че правителството е заделило около 2,5 млн. лева за предотвратяване на екологичната катастрофа, представляваща изпускащия мазут кораб на дъното на морето край Созопол. Очакванията са, че в рамките на по-малко от 2 месеца плавателният съд трябва да бъде напълно обезопасен, а остатъците от гориво – източени.

Припомняме Ви, че разливът бе установен от двама водолази, които сигнализираха компетентните органи на 10 август. Властите веднага изолираха мястото и започнаха да вземат проби и да изследват източника на замърсяването.