Порожанов: Оставката на директора на БАБХ ще се комуникира с Бойко Борисов

1
139
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Дали ще бъде поискана оставката на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев е комуникация, която ще се води с премиера Бойко Борисов.“

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред bTV тази сутрин. Порожанов закономерно защити спирането на обществената поръчка за доставка на препарати за тестване на чума по животните, обявена от ведомството на д-р Дамян Илиев. Въпросният търг бе „спечелен“ от новорегистрирана… компютърна фирма. Стойността на поръчката бе за над 300 000 лв., но след като стана ясно кой я печели, тя бе прекратена – след обявена намеса лично от Борисов, както обикновено.

„Да, тази поръчка не беше най-лицеприятната и правилно беше спряна. Конкретните поръчки, които се правят от БАБХ, се правят от тях като юридическо лице и те носят отговорност за тях – те са независима институция. Отговорност носи този, който е допуснал грешка – в случая БАБХ“, заяви по този повод Порожанов.

Той отказа да коментира и оставката на заместника си Цветан Димитров, който напусна в разгара на протестите срещу действията на властта и БАБХ в селата на Странджа по избиването на селскостопански животни заради опасност от разпространение на заразата от чума. По думите на Порожанов протестите в случая „ескалираха доста необосновано за мен“.

По думите на министъра сега работата на Димитров е поета от доц. Янко Иванов, бивш директор на Ветеринарномедицинската служба, защото в момента са много актуални въпросите с болестите по животните. Според Порожанов въпросът с африканската чума по дивите прасета, срещу чието разпространение бе опъната тел на границата с Румъния, „е доста по-сериозен проблем“.

Въпросната ограда ще струва 1,1 млн. лв. и е поскъпнала двойно заради новия вид мрежа, която ще бъде положена, за да възпрепятства наистина потенциален наплив на диви прасета от румънска територия, обясни още министърът. Решението за това е на Министерския съвет.

Нови 8000 проби за чума по дребни преживни животни са взети до момента, резултатите от вторите проби ще са обработени до 1 седмица, каза още той.

„Вторите проби са пробите на целия разширен 20-километров диапазон около селищата, в които имаше огнища. В тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория – там бяха предприети мерки и след това всички стопани бяха обезщетени.

Вторите проби целяха да покажат дали има разширение и разпространение на това заболяване. Аз лично би следвало да съм доволен от това, че към този момент вторите проби са отрицателни. Имаме над 8000 проби, които са взети в момента. Те ще бъдат обработени до една седмица, като поетапно ще се предприемат действия за освобождаване от оборното гледане в тези райони. Те ще бъдат обработени в 5 лаборатории“, заяви още членът на кабинета.

Той не се притеснявал от това, че опозицията му иска оставката.