Всеки трети ученик поне веднъж в живота си е взимал наркотици

1
167
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

150 деца от Пловдив и областта се включват в проект „СПРИ сексуалната агресия”

Случаите на агресивно поведение, включително и на сексуална агресия сред учениците у нас зачестяват. Наблюдава се и драстичен ръст сред децата във възраст 15-18 години на употреба на наркотични вещества, като близо 30% от тях са употребявали поне веднъж в живота си канабис, кокаин, крек, екстази, хероин или халюциногени. 18% от младите хора съобщават, че в училище са били обект на обиди или удари от съученик, по-голям ученик или учител. Често случаите на агресия са породени от употребата на алкохол и накротици, показват данни на Института за политики и развитие. По този повод институтът започва кампания за превенция на всякакви форми на сексуално насилие срещу младежи. Кампанията е част от проект: „СПРИ сексуалната агресия“, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта.

За да се справи с това предизвикателство, екипът на Института за политики и развитие залага на използването на спорта като средство за борба срещу агресията, както и като възможност за социална адаптация.

„Децата и младежите могат да бъдат подложени на сексуално насилие, както от страна на възрастните, така и от страна на други деца и младежи. С различни дейности и инициативи Институтът за политики и развитие ще насочи вниманието на младите хора към равнопоставеността на половете, ще ги информира за опасностите от сексуално насилие чрез информационни и комуникационни технологии, интернет, социални мрежи, мобилни телефони и ще ги насърчи да сигнализират при случаи на домашно сексуално насилие, както и такова в училище“, разказа координаторът по проекта Милена Добранова.

В проекта ще бъдат обхванати 150 ученици на възраст от 15 до 18 години от средните училища в Пловдив и областта. Ще бъдат привлечени и младежи в неравностойно положение. Те ще участват в различни информационни инициативи, състезания и спортни мероприятия, където енергията на младите хора ще се акумулира в активност, вместо в изява на агресия. „По този начин младежите ще изграждат позитивни връзки, ще насочат енергията си към постигане на цели и резултати, което ще се увеличи тяхната мотивация за физическа и психическа устойчивост“, допълни още Милена Добранова.

 

 

https://trafficnews.bg/plovdiv/vseki-treti-uchenik-e-vzimal-narkotitsi-113580/