Боян Петров е началото на „Пътеката на мъдростта“

1
209
Добави коментар
zaberk
zaberk

Преди дни, ние, стоящите зад идеята „Заедно за Берковица“, подехме нова инициатива, която носи името „Пътеката на мъдростта“. Тя ще бъде осъществена по протежението на пътеката към връх Ком и ще се състой в поставянето на дървени табелки, изписани с цитати на хора, останали в историята на нашата страна.

Началото на кампанията бе дадено с цитат на Боян Петров. Не мисля, че има нужда да споделям с Вас кой е той и какво е направил. Важното в случая е друго. Че в днешно време се стремим да черпим сили от миналото , за да живеем в настоящето. Не, няма нищо лошо в това, но дали уповавайки се на миналото, на стореното преди десетки години, можем да се презаредим до нужната ни степен. И дали така, по този начин, не пропускаме героите на днешното време, нашите съвременници, които с делата си , освен , че прославят родината ни, я изкачват на един друг пиедестал, който ние, обикновените , вечно загледани в миналото , не виждаме.

Такъв човек бе Боян Петров. Човек, който покоряваше върховете на света. В пълния смисъл на думата. Освен със своите забележителни подвизи в областта на алпинизма, той направи забележителни открития в областта на биологията и екологията. Неговите открития и изследвания в областта на Спелеологията са основа, върху която години наред ще надграждат и ще се развиват редица млади, талантливи учени. Той постла фундамента на редица бъдещи открития.

Същевременно с това, ще запомним Боян като благ човек, лишен от гордост и предразсъдъци, като смела и вечно заредена с позитивизъм личност, като човек, който можеше да разбуни духовете, като човек, който бранеше природата, който с усмивката и положителното си настроение можеше да накара всеки да поеме по пътя към върха. Не към планинския връх, а към собствения си, духовен. Който може би е по-важен…

Боян даде началото на „Пътеката на мъдростта“, защото освен неговите дела, останаха и неговите думи, които успяват да ни презаредят, да ни вдъхнат кураж и надежда, че върхът, макар и далечен, може да бъде покорен. И не, не говоря само за планинския връх.

Помним Боян Петров и винаги ще разказваме неговата приказка. Благодарим ти за всичко, което направи за нас, обикновените и страхливите, за смелостта, която ни даде и за това, което остави след теб – в полза на тези след теб…

Свързани