Какво е мини трансплантация на костен мозък?

1
182
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

проф. д-р Зафер Гюлбаш, основател на Центъра за трансплантация на костен мозък

Мини трансплантация на костен мозък или трансплантацията с намалена интензивност е вид алогенна трансплантация. При този подход се използват по-ниски нива и по-слабо агресивна химиотерапия за подготовка на пациента. Прилагането на малки дози противоракови медикаменти и лъчетерапията, отстранява част от костния мозък на пациента, но без напълно да го увреждат.

В същото време се редуцира броя на раковите клетки и се потиска имунната система на пациента, за да се избегне отхвърлянето на присадката. За разлика от традиционните костномозъчни трансплантации или трансплантациите на стволови клетки от периферна кръв, клетките на донора и трансплантирания „съжителстват“ за кратък период след мини трансплантацията. Процедурата разчита на „реакцията на присадката срещу тумора“, при която трансплантираните клетки разпознават и атакуват раковите клетки чрез активираните Т-лимфоцити. Процедурата се нарича също и „лимфоцитно вливане от донор“.

Мини трансплантацията е вариант от нашата програма за хематологична онкология и костно-мозъчна трансплантация, основана през 2010 г. Досега сме извършили повече от 1600 трансплантации на стволови клетки. Това е най-голямата програма в Турция, като правим повече от 250 трансплантации всяка година.

С програмата лекуваме рак на кръвта, остра миелоидна левкемия, лимфоидна левкемия, неходжкинов лимфом, ходжкинов лимфом, миелом, миелодиспластичен синдром, хронична миелоидна левкемия, хронична лимфоцитна левкемия, апластична анемия, миелопролиферативни разстройства, включително при по-възрастни пациенти (над 65 години). Също така имаме напредък в трансплантирането на стволови клетки при други ракови заболявания като метастазирал рак на тестисите, сарком на Юинг и имунологични  нарушения.

Нашите специализирани услуги включват диагностика и лечение на хематологични заболявания и на хематологичен и други видове рак, включително при пациенти в по-напреднала възраст. Извършваме автоложна трансплантация (със собствени клетки), алогенна трансплантация както с донори роднини, така и с нероднини със съществено съвпадение, хаплоидна трансплантация (от донор с частично съвпадение), миелоаблативна трансплантация (агресивна) и немиелоаблативна трансплантация (с намалена интензивност).

Нашата програма се реализира в обособен Център за хематологична онкология и трансплантация на костен мозък, който включва специално изградени и модерно оборудвани амбулаторна клиника, клиника за хоспитализация с 22 легла и лаборатория за обработка на стволови клетки. Всички стаи и коридори, и работните места на медицинските сестри са оборудвани със специални системи с HEPA-филтри.

В нашата програма за всеки пациент се определя мултидисциплинарен екип от обучени експерти, който работи за него. Всеки човек, когото лекуваме, е консултиран от екип от лекари, медицински сестри, координатори по медицински услуги, диетолози, които са специализирани в грижите за пациенти с трансплантация на стволови клетки.