„Клубът не се продава“: Собствениците на „Ливърпул“ с изявление, след като беше разкрита оферта от Абу Даби

2
229
Добави коментар
valentin.apostolov
valentin.apostolov

Собствениците на „Ливърпул“ от „Фенуей Спортс Груп“ твърдят, че клубът не се продава, след като се появи информация, че са отказали оферта от 2 милиарда паунда на консорциум от Абу Даби, направена по-рано тази година.

„Дейли Мейл“ написа в четвъртък, че братовчедът на собственика на „Манчестър Сити“ шейх Мансур шейх Халед Бин Зайед Ал Нехаян е осъществил контакт с представители на мърсисайдци в края на 2017-а година с надеждата, че ще придобие „Ливърпул“ на рекордно висока цена.

Президентът на „червените“ Том Вернер се е срещнал с Мидхат Кидвай – управляващият директор на конгломерата от компании на шейх Мансур, в Ню Йорк. Нийл Джоунс от сайта „Гол.ком“ твърди, че срещата е била неофициална, като „предложението за интерес“ от страна на шейх Халед е било разгледано от базираната в Ню Йорк инвестиционна банка „Алън енд Къмпани“, наета от „Фенуей“ да отговаря за всички инвестиционни запитвания като това.

„Ливърпул“ твърдят, че предложението от Абу Даби никога не е стигнало по-далеч от етапа с проучването от страна на „Алън енд Къмпани“, като най-големите акционери в клуба от „Анфийлд“ Джон Хенри и Майк Гордън не са участвали в никакви разговори и преговори за вероятна продажба. Клубът отрича да е достигната договорка за цена от 2 милиарда паунда с шейх Халед, за когото се смята, че работи с китайски инвеститор, който ще притежава миноритарния пакет акции.

Говорител на „Ливърпул“ каза: „“Фенуей Спортс Груп“ са ясни и последователни в своята позиция, че клубът не се продава. Това, което собствениците казват, отново ясно и последователно, е, че при правилните условия и обстоятелства те ще обмислят да привлекат миноритарен инвеститор, ако преценят, че това партньорство ще подпомогне търговския интерес в специфични пазари, и ще съвпада с идеята за продължителното развитие и растеж на клуба и отбора.“

„Фенуей“ наистина са последователни в своята позиция, че клубът не се продава. През август 2016-а година те отхвърлиха твърденията, че планират да продадат голяма част от клуба на конгломерата за финансови услуги „Чайна Евърбрайт“. Дяловото участие беше оценено на 800 милиона паунда, но „Фенуей Спортс Груп“ твърдят, че предложението никога не е било сериозно обсъждано.

Американците купиха мърсисайдци през 2010-а година, когато под името „Ню Ингланд Спортс Венчърс“ дадоха 300 милиона паунда за отбора от „Анфийлд“. Оттогава насам печалбата на клуба се увеличава, като достигна рекордното ниво от 364.5 милиона паунда, обявено от „Делойт“ за януари за сезон 2016-2017.

Това постави „Ливърпул“ в топ 10 клубовете в света, като достигането на финала в „Шампионската лига“ и новата главозамайваща оферта за телевизионните права ще увеличи допълнително приходите през следващите месеци и години.

Коментари