Село в Сибир иска да промени името си на „Сирия“, вижте защо!

1
100
Добави коментар
Snowboy_
Snowboy_

За да привлекат вниманието на правителството в Москва, жителите на малко руско селце са започнали инициатива за смяна на името му от Бунгур на Сирия. Според тях, щом Русия влага десетки милиони долари в Близкия изток, то със сигурност ще може да отдели няколко рубли и за новата Сирия.

Село Бунгур (с близо 600 жители) отдавна е занемарено и нещата се влошават все повече. Пътищата са в окаяно състояние, електричеството и водоснабдяването спират периодично, а здравни услуги няма. Макар че всичко това не е необичайно за малките руски населени места, начинът на това село да се справи със ситуацията е доста интересен.

„Нямаме никакви очаквания“, споделя Сергей Жавронков, жител на селото и един от водачите на инициативата за преименуване.

„Единственото нещо, което искаме е да преименуваме селото на Сирия. Тогава ще кандидатстваме пред Руската федерация за хуманитарна помощ.“

Вижте още:  15 интересни факти за Русия

„Не се шегувам, напълно сериозен съм. Надяваме се, че вместо Бунгур ще има Сирийска арабска република. Ще поканим и няколко араби. Правителството помага на Сирия, а разрушението тук е същото, каквото е там. Но ние не получаваме никакво внимание.“

Движението за преименуване се създава, след като местните се опитват да привлекат вниманието на управляващите в продължение на десетилетия.

Селото дори няма училище, вместо това, децата всеки ден пътуват с автобуси до най-близките училища. Поради лошото състояние на единственият път, който свързва Бунгур с Русия, местните се опасяват, че един ден автобусите просто ще спрат да идват.

„Имахме училище, но го затвориха,“ казва Сергей. „Имахме библиотека, но е затворена. Това, което остана е само селският съвет и паметник на участниците във Втората световна война. Няма нищо тук. Само гробище.“

Забранява се възпроизвеждането на части или цели материали публикувани на сайта. За неразрешено използване ще се търсят правата на автора.

Сетланс / OC
Последвайте ни във Фейсбук