Удължиха присъдата на бившия президент на Южна Корея Пак Гън-хе

1
147
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Южнокорейски апелативен съд удължи с още една година присъдата на бившия президент Пак Гън-хе за корупция и злоупотреба с власт, информира АФП.

Решението на Върховния съд в Сеул означава, че бившият държавен глава ще лежи в затвора 25 г.

Пак беше осъдена през април за получаване или искане на повече от 20 милиона долара от конгломерати, споделяне на документи с държавни тайни, вкарване на лица в „черен“ списък, които са критикували политиките й и уволняване на държавни служители, които са се противопоставяли на злоупотребите й с властта.

Продължилият 10 месеца процес подчерта сенчестите връзки между големия бизнес и политиката в Южна Корея. Тогава Пак Гън-хе получи 24 г. затвор, но прокуратурата поиска 30 г. и обжалва решението.

С днешното решение Пак Гън-хе също е задължена да плати глоба от 18 милиона долара. Тя не се яви в съда.

Бившият президент получи 8 г. затвор по отделен случай. Тя беше призната за виновна по обвинения, че незаконно е получила пари от разузнаването.

Наказанията се изтърпяват последователно, което означава, че ако не й бъде намалена присъдата, 66-годишната трябва да лежи до 100-годишна възраст.

Тя е третият лидер на Южна Корея, който е осъден след напускане на поста. Чон Ду-хван и Ро Де-у бяха осъдени за измяна и корупция през 90-те г. на миналия век. Бившият президент Но Му-хен се самоуби през 2009 г., след като беше разпитван за корупция.