Избягвайте активен въглен и храни или напитки, които го съдържат!

1
160
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В опит да се хранят здравословно и да се прочистят от токсини и паразити, които никой не може да посочи кои точно са, те поглъщат всякакви съмнителни, “лечебни” храни и субстанции, които могат да им навредят.

Сигурно сте виждали, а някои вече и са опитвали, все по-популярните черни пици, черни бургери и дори черен сладолед в черна фунийка. Продават се във все повече заведения и са с претенции за здравословни ефекти и за пречистване на организма, докато ги ядете. Все пак активният въглен се използва в медицината за детоксикация, а това означава, че ако го сложим в храната, няма да се случи нищо лошо, а просто ще се пречистим? Да, ама не… А и хората може би си купуват подобни храни по-скоро заради атрактивния си вид.

Активният въглен е основното средство за провеждане на реална детоксикация  в лечебни заведения – премахване на опасни субстанции от храносмилателната система на човека. Обикновено този метод е ефективен при остри интоксикации с различни органични агенти, но не помага при хронични интоксикации – когато редовно, ежедневно се приемат малки количества от някакъв опасен агент. Въгленът абсорбира ксенобиотици (комулативно название на всички отровни субстанции) в храносмилателната система чрез водородни, йонни връзки или сили на Ван дер Ваалс. Така формираният комплекс не се абсорбира. Активният въглен се свързва с всякакви органични вещества в стомаха (дори и полезни), но свързването е обратимо, затова е хубаво едновременно да се приеме и слабителен препарат, за да се завърши детоксикацията. Неправилното прилагане (навлизане в белите дробове например) може да завърши фатално. Активният въглен не се прилага при поглъщане на някои метали, силни киселини или основи.

Но макар на много хора да им се вижда, че приемът на този детоксикиращ агент не просто да е безопасно, но и дори полезно, то реалността е друга.

Активният въглен може да се свърже с всякакви съединения, дори витамини, някои минерали и антиоксиданти от храната – всички полезни нутриенти. Така по този начин дори храната да е питателна и богата на полезни хранителни вещества, въгленът не позволява те да бъдат усвоени. В някои западни страни се продават витаминови сокчета с активен въглен за детокс.

Активният въглен може да се свърже с някои лекарства, антидепресанти, противовъзпалителни и други, което би неутрализирало техния терапевтичен ефект. Лечението би било компрометирано. Дори може да застраши живота на някой болен, а това сякаш не се обяснява на хората. Все пак дори приеманите лекарства по дефиниция са ксенобиотици, които могат да бъдат „прочистени“ от тялото ни преди да си изпълнили функцията. Ако приемате някакви лекарства, не консумирайте активен въглен.

Активният въглен може да детоксикира само съединения, които са в пряк контакт с него. Той не може да ви помогне след пиянска вечер, защото алкохолът и неговите метаболити са вече в кръвта ви, а въгленът действа само върху съдържимото в храносмилателната система.

Как да се предпазим? Просто следвайте елементарната лекарска препоръка и не приемайте самоволно активен въглен без лекарското предписание и без наблюдение, макар сега това да е популярно. Поглъщане на промишлени количества въглен, за да се прочистят хората от… здрав разум.