УСПЕХ: Ексос Аероспейс изстреля успешно възвръщаемата суборбитална ракета Сардж!

1
208
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 25 Август 2018

Посещения: 28

Кадър от снощното изстрелване. Photo credit : Exos Aerospace

26 август 2018 г. 00:50 ч.

Светослав Александров. Снощи, на 25-ти август, в 21:15 ч. българско време от космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико излетя суборбиталната космическа ракета „Сардж“ на частната компания Ексос Аероспейс. Независимо от клатушкането на ракетата в началото на полета, тя успя да коригира курса си и да излети вертикално. След приключването на работа на течногоривния двигател, ракетата успя да се завърне на Земята с помощта на парашут. Обтекателят на ракетата също кацна благополучно посредством специална система, наречена „балут“. Това е много важна стъпка напред към възвръщаемите космически технологии. Тук е уместно да напомня, че СпейсЕкс също цели да връща обтекателите на ракетите си, но при Илон Мъск задачата е много по-сложна, тъй като те се прибират от орбита. Ексос Аероспейс засега са разработили единствено суборбитална ракета. 

„Това беше много успешен тест за нас“, оповести Джон Куин, главен директор на Ексос по време на живото излъчване. „Ние сме изключително развълнувани, че всичките ни възвръщаеми системи сработиха“.

Напомням на читателите, че Ексос Аероспейс е наследник на старата компания Армадило, създадена от разработчика на видеоигри Джон Кармак. За съжаление Армадило фалира и през 2013 година Кармак замрази дейността на компанията. Но пък за радост през 2015 година новооснованата фирма Ексос изкупи голяма част от активите и много от бившите работници на Армадило се присъединиха към нея. Работата върху ракетата „Сардж“, по която Армадило работеше през месеците преди фалита, беше възобновена. Днешният успешен полет на „Сардж“ безспорно ще повдигне самочувствието на участниците в проекта.

Възвръщаемата ракета „Сардж“ ще позволи на всеки човек да може да изпрати полезен товар с тегло от 50 килограма на височина 80 километра, границата, която се използва в САЩ за обозначаване на началото на космическото пространство. Но ръководството на Ексос Аероспейс не смята да спре дотук. Съгласно по-нататъшните планове на компанията предстои разработката на ракета „Ягуар“, която ще е орбитална и ще позволява извеждането на 100-200 килограмови спътници на височина между 200 и 400 километра. Тя също ще е възвръщаема. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org

http://www.cosmos.1.bg