Гроздето удари 3,50 лв. по пазарите, реколтата слаба заради дъждовете през юни

1
121
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Между 2,50 и 3,50 лева продават търговците килограм грозде на дребно по пловдивските пазари. Стоката е българска, я хвалят продавачите, но пък за високата й тази година цена, обясняват, че е заради дъждовното лято. То докарало болестта мана по лозите и затова и добивът ще е по-малък от миналогодишния, предполагат производители, пише Монитор.

От тази болест по виненото грозде се оплакват и десетки стопани в пловдивските села Брестовица, Първенец, Брестник. Стотици декара са им съсипани заради дъждовете през юни. Така например кметът на Първенец Георги Стаменов е пръскал 11 пъти своите 30 декара каберне и мавруд, които отглежда. Въпреки това пак не е успял да спаси част от лозето си, което било засегнато от мана. Очакванията са му да набере не повече от 100 килограма каберне, а в добри години е изкарвал от декар по 300 – 350 килограма.

Местните хора обясняват, че годината е била лоша. През месеците май, юни и юли е валяло често, след което пеквало силно слънце. Това според тях било причината масивите да заболеят и пръскането да не помогне.

Болестта, която се е появила това лято по лозята в пловдивско, е обикновена и брашнеста мана, след които следвало сиво гниене. Високата влажност на въздуха и почвата са благоприятствали за развитието на болести по лозята. Заради разкаляната земя и дъждовете, хората не са успели да влязат навреме в лозята си и да ги напръскат. На места в пловдивско има и села, чиито масиви с грозде са били помлени от градушки. И докато в едни села са паднали по 40-50 литра на кв. метър, то в други села в региона не е имало такива обилни дъждове и там реколтата ще бъде добра, прогнозират специалистите. Очаква се беритбата на грозде тази година да започне с около 2 седмици по-рано от обичайното.