На старт за велопредизвикателството „Дунав Ултра 2018“

1
114
Добави коментар
den.bg
den.bg

На 7 септември стартира поредното велосипедно предизвикателство „Дунав Ултра“, участниците в което ще преминат 670 км по северната граница на България. Началото ще бъде дадено при Стамбол капия – главната порта на калето на Видин.

Оттам колоездачите ще преминат през Лом, Белене, Свищов, Русе и други големи, малки и още по-малки населени места, за да финишират в най-североизточно българско селище – Дуранкулак, на брега на Черно море.

Състезанието се заражда не толкова отдавна – през 2014 г., а негов основоположник е един софиянец – Борис Бегъмов. Заедно с екипа си той влага в начинанието много енергия и признанието не закъснява. През 2017 г. маршрутът е отличен с престижната награда „Иновация на годината“ на Министерството на туризма. Но защо Борис решава да разгърне приключението на две колела точно по течението на Дунава? Ами защото всички добре познаваме нашето Черноморие, красотата на Родопите, очарованието на Краището, но крайдунавската територия на България, въпреки изключителната си атрактивност, остава някак встрани от нашето внимание.

А всъщност, подчертава Борис, цялото поречие на Дунав е най-интересният и привлекателен маршрут за велоприключения на континента. При това българското крайбрежие, включително заради слабото икономическо развитие на региона през последните десетилетия, е особено интригуващо и за българи, и за чужденци:

Самата река е като жив организъм. Въпреки че нивото й се движи в определени параметри в зависимост от пълноводието й, тя всеки път изглежда различно. Понякога се появяват нови острови, а понякога изчезват, появяват се джунгли, а после изчезват. Но при всички случаи Дунав е невероятно интересен, особено в българската част, защото икономическото развитие на държавата през последните години и конкретно на този регион води до това, че реката е оставена да се развива по собствените си правила и в момента се е превърнала в истинска джунгла, нещо, което не може да се види в останалата част на континента – разказва Борис, а за форма́та на велоприключението обяснява:

„Дунав Ултра“ се зароди като екстремно спортно събитие, но всяка година предлагаме различен формат. Маршрутът е преодоляван в екстремно кратки срокове под формата на дуатлон – бягане и колоездене, колоездене с велосипеди без скорости и т. н.  Тази година за първи път, с цел включване на повече колоездачи-аматьори, форматът няма състезателен елемент. Всеки участник може да измине разстоянието за избран от него период от време.

Единият от вариантите е преминаване на маршрута за по-малко от 48 часа, другият – до 5 дни. Всеки получава нещо и всеки губи нещо. Тези участници, които ще преминат маршрута до 48 часа, ще докажат на себе си своята добра физическа подготовка, но няма да могат да обърнат внимание на детайла, това, което е другият чар на Дунав – да спреш на определени места, да почувстваш атмосферата, която носи великата река, казва Борис. Така той твърди, че днес „Дунав Ултра“ не е само спортно събитие:

Това е предизвикателство на духа, на желанието да опознаеш България, да откриеш нови неща и вдъхновение.

Маршрутът „Дунав Ултра“ набира все по-голяма популярност не само у нас, но и в съседна Румъния и други европейски страни. Екипът, който работи по проекта, е убеден, че веломаратонът може да бъде една от брънките към възраждането на Дунавския регион:

Когато започнахме, местното население нямаше нагласата да възприема велотуризма като възможност за развитие на региона, да каже: „Ето това е зрънцето, от което може би ще поникне растението“. Но ние доста упорито надграждаме нашия проект, който се превръща в туристически продукт. И, завръщайки се по Дунав ежегодно, доказваме, че развитието на този вид туризъм е опция, която може да стане основата за една по-сериозна визия за бъдещето на региона.

Ако вече се замисляте дали да не се включите в приключението „Дунав Ултра 2019“, ще ви разкрием, че следващата година, най-вероятно, ще има възможност за преминаване на веломаршрута и за 7 и 10 дни.

Снимки: dunavultra.com