6 навика, които разрушават брака

1
208
Добави коментар
wenip
wenip

„Въпросът не е в това, че между вас липсва любов. Между вас липсва дружбата. Това именно прави бракът ви нещастен“Фридрих Ницше.

Може и да не забележите как бракът ви върви към своя край. Много хора не разбират причината за това, което се случва даже години след разрива, да не говорим за този отрязък от време, когато все още нещо е можело да се поправи.

„Любовта и доверието са жизнено важни аспекти за създаването на здрав брачен съюз, който може да издържи дълго. Но това не стига. С течение на времето животът става по-сложен и труден. Затова в семейния живот е важно да умеем да слушаме (както себе си, така и партньора си), да управляваме негативните си емоции и ефективно да обменяме информация, без да се заблуждаваме един друг. Тези инструменти и навици помагат да се решат и най-трудните задачи, които възникват по пътя на семейството, казва експертът по взаимотношенията Адриен Леви.

Експертите по връзките и психолозите, които се специализират в консултирането на семейни двойки, са съставили списък от причини, поради които отношенията между някога щастливи партньори са се оказали на границата на скъсване. Важно е да се признае, че нещо в отношенията ви накуцва, и че някои проблеми се нуждаят от търсене на конкретни решения. Ако знаете предварително каква е причината в разпадането на повечето семейства, то ще разберете как именно да постъпите в една или друга ситуация.

Ето 6 навика на семейните двойки, които водят до разпадане на отношенията

Отсъствие на общуване по повод отношенията ви Много хора си мислят, че след като са се оженили, няма какво повече да се говори с партньора за отношенията в двойката. Това е груба грешка, която е една от основните и води към срив на брака. Възможността да седнете и да обсъдите отношенията си има жизнено важно значение, особено в един брак.

„… Моят единствен съвет е да се поддържа открито общуване. В частност, бъдете готови да изслушате своя партньор, да намерите компромис в някои ситуации и да проявите съпреживяване“, казва брачният психолог д-р Рае Мацзей.

Сключването на брак е дългосрочна свързаност с вашия партньор. И вие със сигурност искате да се убедите, че каналът за връзка между вас е открит. Бракът сам по себе си обаче не означава, че отношенията ви ще бъдат безупречни. Намирайте сили в себе си да говорите открито за отношенията между вас в конкретния момент. Това ще съхрани брака ви и ще помогне той да остава здрав и щастлив като в самото начало.

Нямате никакви отношения извън брака Наличието на определени отношения и приятелства извън предела на вашето семейство са ключ към здравия и успешен брак. Трябва да си изградите система за подкрепа, която да не идва само от вашия партньор. Това означава, че трябва да имате приятели или здрави отношения с членовете на вашето семейство.

Брачните терапевти смятат, че ако имате стабилно приятелство единствено с мъжа си или с жена си, вашият брак рано или късно ще се окаже в затруднение. Наличието на подкрепа отвън също е ефективна и дава възможност да се преодолее стресът, без да вкарвате в това своя партньор. По този начин вие по-лесно съхранявате позитивната енергия в отношенията си.

Имате различни ценности Когато твърде бързо сключите брак, вие още не сте опознали своя партньор като човек. В идеалния случай хората създават семейство едва след като добре са опознали не само навиците и начина на живот на партньора, но и неговите морални и духовни ценности. Понякога откривате, че всъщност нямате общи навици, интереси или, още по-важно – нямате общи ценности.

„Партньорите трябва да са твърдо убедени, че техните ценности съвпадат – още преди брака. Макар че други различия са допустими, ако става дума за навици. С времето тези граници се размиват. Но разликите в ценностите са критични, ако цел на вашите отношения са здравите семейни отношения“, твърди доцентът по психология и доктор по философия Кели Кемпбъл. Брачните експерти обясняват също, че разликите в ценностите може да имат много по-голямо значение, отколкото просто житейския мироглед. В крайна сметка това може да доведе до срив в отношенията. Затова е важно да проучите партньора си още преди да сключите брак с него. В краен случай, намерете начин да уважавате както своите, така и неговите интереси, за да намирате компромис и да градите брака си чрез единен мироглед.

Наличие на тайни от партньора Безусловно има неща, които често предпочитаме да не разкриваме. Но този навик влияе пагубно на брака. Не е нужно, разбира се, да разказвате всичко до последния детайл, но съзнателното спестяване на тайни може бързо да доведе до крах. Психолозите също не препоръчват да се пазят тайни от мъжа или от жената, независимо колко значителни са те.

Честността в отношенията винаги са най-добрият избор. И само чрез нея можете да запазите брака си здрав и щастлив.

Забравяте колко важни са дребните неща Когато сключвате брак, започвате лека полека да забравяте дреболиите. Появяват се деца, изплащате банков кредит, имане много работа, която не търпи отлагане. Ден след ден „големите задачи“ започват да надделяват над „дреболиите“. Браковете обаче могат да се разрушат, точно защото хората забравят дребните на пръв поглед неща. Например, всеки ден да похвалят своя любим или любима, или пък да благодарят за подаръка, ароматния чай или за подреждането у дома. Нима е толкова трудно? Но е важно, повярвайте…

„Когато хората се почувстват особени и ценни в своята връзка, те се чувстват по-щастливи и мотивирани, за да я направят още по-добра“, споделя мнението си Тери Орбух, доктор по философия, автор и професор в Университета в Оукланд.

Бракът трябва да се гради върху определен фундамент. Ако забравяте всички дребни хубави неща, това може да доведе до крах на брака. Трябва да се отделя време не само за важните неща в брачния съюз, но и за онези, незначителните, които си мислите, че ще свършите „някой друг път“.

Не умеете да правите компромис Компромисът е наистина важен ключ към успешния брак. Понякога не всичко се подрежда така, както ни се иска. Но ако вие проявите непоколебимост и се откажете да направите компромис, ще има неприятни последствия. А именно, вашият партньор може да започне умишлено да разрушава брака ви. Психолозите често определят като основен проблеем в брачното съжителство именно отсъствието на компромис. Ако умеем да бъдем гъвкави и да пожертваме нещичко заради партньора – това е ключът към дълъг и щастлив брак.

Равносметка Браковете се разрушават по различни причини. Но също така има много начини да поставим всичко отново по местата им. Даже ако във вашия брак нещо е тръгнало не както трябва, можете да се обърнете към семеен психолог. Ако сте отворени към изучаването и промяната на собственото си поведение в брака, вие ще можете не само да съхраните брака си, но за запазите и любовта, която ви гарантира дълготрайни и щастливи отношения. Струва си да се опита, нали?