Съветниците дадоха зелена светлина Общината да купи последния парцел от Жабарника

1
120
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Общинските съветници подкрепиха намерението на кмета Димитър Николов и Общината “язвата” в сърцето на Бургас – западналия терен, където трябваше да има ГУМ, но вместо това от години има блата и жаби, да се превърне в градски площад с информационно-развлекателни елементи. Според градоначалника, спирането на строителните апетити ще стане чрез смяна на предназначението на земята. Общо 43-ма съветници гласуваха “за”, двама бяха “против”, а един се въздържа.

Дебати по темата имаше, макар те да преминаха сравнително спокойно. Основната тема на разискванията бе в действителност бъдещето на терена – какво ще се прави с него. Според Георги Дражев, чисто площадно пространство не е необходимо. Той апелира да се търси начин то да генерира приходи с културни и туристически обекти там.

Кметът Николов уточни, че плановете на Общината са под терена да бъде изграден подземен паркинг, който да бъде стопанисван от администрацията, а самият площад да бъде изпълнен по подобие на “Жени Патева” – с облика и функционалността на градски парк – с дървета, зони за отдих, туристически информационен център, експоцентър или музей.

Съветниците се обединиха около идеята, че преди изготвянето на инвестиционното намерение, Общината трябва да проведе широк обществен дебат и да се допита до жителите на града. Кметът се съгласи, като посочи, че съществува идея да се направи международен конкурс за проектирането на парковия площад.

До тогава обаче предстои доста дълъг път пред администрацията. Делата продължават, а теренът, който всъщност Общината желае да придобие е с площ 638 кв.м. Те са собственост на четири търговски дружества.