Прости сметки: колко взима една малолетна циганска майка?

1
193
Добави коментар
slavchev
slavchev

„Изследвания и анализи на Центъра за демографска политика сочат, че една ромка на 16 години, която има три деца, взима около 1500 лева помощи“.

Това заяви преди известно време в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия д-р Султанка Петрова, депутат от Патриотичния фронт. По думите ѝ тези малолетни майки имат право на около 21 вида помощи.

„След като една майка на 16 години с три деца взима по 1500 лева, кое да я мотивира да работи, да се учи и да се развива“, запита д-р Петрова.

Тя подчерта, че тези пари не идват само от детските надбавки, а и от други плащания. Според нея обаче е важен и въпросът какво поколение оставя една малолетна майка, тъй като голяма част от тези деца са недоносени. Идеята бабите да не взимат пари и за това, че са баби, и за това, че са майки, беше изговорена и от вицепремиера Ивайло Калфин.

Петрова обясни, че Патриотичният фронт подкрепя тази идея.

„Винаги сме били за това да се установи един тридетен семеен модел в България. Това е заложено в нашата програма. Настояваме и да се изработи дългосрочна програма, свързана с демографската катастрофа в България. Едно от нещата, на които слагаме акцент е – децата раждат деца“, заяви д-р Петрова.

Според депутата от ДПС Илия Илиев предложенията за реформи противоречат на 4 члена от Конституцията.

„Не може да ги осъждаме. Това е право и избор, начин на живот“, заяви Илиев. „Природата решава дали е дете“, допълни Илиев.

Ето и простата разбивка и то с данни отпреди 2 години (сега може би сумата е още по-голяма).

100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на детето (след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като социална помощ)
– 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 годишнината на детето.
– 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия „Евророма“.
– още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД. (ДМД = Диференциран Минимален Доход по Закона за Социално Подпомагане)
– 150 лв. еднократна помощ за бременност.
– 250 лв. еднократна помощ за раждане на първо дете.
– 284 лв. еднократна енергийна помощ.
– 325 лв. е максимума на т.нар. „КРАТНА ПОМОЩ“ за посрещане на инцидентни обстоятелства.
– 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК )

Което означава, че една циганска майка взима средно по 500 лв. месечно за 1 дете. Не трябва да забравяме, че тези майки всъщност все още са непълнолетни, за което получават допълнителни социални придобивки. Е, как смятате, изгодна ли е така наречената „професия циганин“?

Свързани