КЗП бори двойния стандарт при храните със 180 000 евро от ЕС

1
185
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Комисията за защита на потребителите стартира изпълнението на проект “Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики – CONC-CPC-2017 България”. Той е финансиран с договор за безвъзмездна финансова помощ по Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020 г.), като по документи таванът на разходите е 179,246.40 евро.

Проектът е с продължителност от 18 месеца. В рамките на тази година и половина взаимодействието между институциите, отговарящи за прилагането на законодателството за защита на потребителите и европейските регламенти, трябва да бъде подобрено чрез комплекс от мерки.

Сред основните дейности по проекта е извършването на проучване на пазара на храни и спиртни напитки и техните големи дистрибутори в Европейския съюз. Ще бъдат създадени работни документи и методи за провеждане на лабораторни тестове и тестове за установяване наличието или липсата на двоен стандарт в качеството на изследваните продукти.

За целите на проучването се предвижда осигуряване на храни и спиртни напитки от търговски центрове на територията на ЕС и Република България, както и подлагането им на лабораторни изследвания и изпитвания.

Резултатите от проекта и установените добри практики за взаимодействие между институциите ще бъдат оповестени пред широката общественост.