ШОФЬОРЪТ ОТ ИНЦИДЕНТА КРАЙ СВОГЕ ОСТАВА ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ MEDIAMIX МЕДИЯМИКС-НОВИНИТЕ НА ЕДНО МЯСТО

2
165
Добави коментар

Окръжният съд в София уважи иска на прокуратурата и постанови мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо шофьора Григор Григоров, който управляваше автобуса при трагичния инцидент край Своге. 

След краткото съвещание магистратите оцениха престъплението на Григоров като особено тежко и приеха показанията на свидетелите. Според съда има реална опасност водачът да се укрие, да извърши ново престъпление или да възпрепятства съдебния процес.

Наложената му мярка е само в жилищното му пространство. Ако същият надвиши отреденото му пространство спрямо мярката дори с няколко крачки и напусна жилището си, това означава, че на следващото съдебно заседание съдът ще разгледа вземането на по-тежка мярка спрямо мъжа.

След края на заседанието от прокуратурата коментираха пред журналисти, че са искали такава мярка за неотклонение, защото водачът има добри характеристики и не е извършвал престъпление досега.

След заседанието адвокатът на Григоров заяви, че прави чест на прокуратурата, че е поискала по-лека мярка за неотклонение, защото би било грехота, ако му се наложи по-тежка такава. Адвокатът беше категоричен, че ще обжалва решението на съда.

Защитникът на водача не се съгласи и с изследванията на тахографа и посочи, че има спирачен път и автотехници, които могат да потвърдят истинската скорост на движение към момента на инцидента. Адвокатът изтъка и че клиентът му има ТЕЛК със 50% намалена трудоспособност и допълни, че е събрал петиция, подписана от 200 души от Божурище за справедлив съдебен процес.

Адвокатът не изключи като възможност това, че може да има и други виновни за инцидента, не само шофьорът, и запита държавата защо досега не е обърнала повече внимание на този толкова опасен участък.

Мъжът беше откаран до съда от болницата в затвора. При влизането в съдебна зала Григоров куцаше и имаше лепенка на главата.

Първоначално магистратите дадоха 20-минутна почивка, така че адвокатът на подсъдимия – Христо Ботев, да се запознае с материалите по делото на клиента си.

По време на съдебното заседание прокуратурата изтъкна, че мярката за неотклонение „домашен арест“ е адекватна за извършеното от него престъпление, защото са налице показания на свидетели, че той е извършил престъплението.

Според свидетел автобусът е преминал в насрещната лента – лявата лента на движение. Вследствие на това е настъпила катастрофа между автобуса и няколко автомобила. След това водачът предприел рязка маневра надясно – към пропастта. Автобусът се е ударил в бордюра и е преминал през мантинелата.

По думите на свидетеля към момента на инцидента е валял слаб дъжд.

Престъплението, което е извършил водачът Григоров, се наказва с ефективна присъда „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 20 години според Наказателния кодекс.

Според прокуратурата има реална опасност мъжът да се укрие или да извърши ново престъпление.

Адвокатът на Григоров заяви, че иска по-лека мярка или да не се налага такава на клиента му, поради това, че престъплението е надградено с допълнителни нарушения на Закона за движение по пътищата и не е ясно точно кой член на закона е нарушил.

Прокуратурата показва катастрофа със свидетелски показания, което не било допустимо, заяви адвокатът.  Той настоява и да се направи скица на местопроизшествието.

Според адвоката причината за катастрофата може да бъде и насрещно движещите се автомобили – в лявата лента на пътя.

Подсъдимият не е с обществена опасност и извършеното от него престъпление не би могло да бъде определено като особено тежък случай.Няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, добави адвокатът.

Адвокатът помоли магистратите да не уважат иска на прокуратурата за взимането на мярка за неотклонение, което не се случи.

Подсъдимият Григоров коментира през магистратите в своя защита, че съжалява за случилото се и помоли настоящият съдебен състав за по-лека мярка.Източник:https://news.bg/