МТСП: Хората с над 90% инвалидност ще получават с до 200 лева повече на месец

1
114
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Готов е новият законопроект за хората с увреждания. Той бе изготвен от социалното министерство с цел увеличение на финансовата подкрепа за тези лица. Очаква се текстовете да влязат в Парламента наесен и, ако бъдат приети, да влязат в сила от догодина.

След промените, българите с трайни увреждания ще имат право на месечна и целева помощ. Първата ще зависи от степента на увреждането и ще се определя от линията на бедност. Най-голяма ще е подкрепата за хората с над 90% инвалидност. Това означава, че от догодина те ще получават с 200 лева повече.

Целевата помощ ще е обвързана с вида на увреждането. Тя ще се отпуска според индивидуалната оценка на потребностите. Ще се предоставя за медицински изделия и помощни средства, покупка или приспособяване на автомобил, рехабилитация и балноеолечение, наем на общинско жилище.

Министърът на труда и социалната политика заяви в ефира на NOVA, че линията на бедност е обективен индикатор за помощните средства за хората с увреждания. Те трябва да бъдат актуализирани спрямо поскъпването на стандарта на живот.