КЗП проучва двойният стандарт при храните по евро проект на стойност над 179 хил. евро

1
150
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва анализ на пазара на храни и спиртни напитки и техните големи дистрибутори в Европейския съюз и България. Регулаторът има за цел да установи има ли нелоялни търговски практики в резултат на прилагането на двойни стандарти в производството и разпространението на храни и спиртни напитки.

Периодът на изпълнение е 18 месеца. Приблизителните приемливи разходи са 179,246.40 евро, съобщават от КЗП.

Ще бъдат създадени работни документи и методи за провеждане на лабораторни тестове и тестове за установяване наличието или липсата на двоен стандарт в качеството на изследваните продукти. За целите на проучването се предвижда да бъдат подложени на лабораторни изследвания и изпитвания храни и спиртни напитки от търговски центрове от ЕС и България.

Проектът трябва подобри взаимодействието между институциите, отговарящи за прилагането на законодателството за защита на потребителите и европейските регламенти, които се занимават с проблемите с нелоялните търговски практики.

Проучването е по проект „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики – CONC-CPC-2017 България“, финансиран с договор за безвъзмездна финансова помощ по Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020 г.).

Ръководител на проекта е Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите.