Можем ли сами да монтираме паркета си у дома

1
168
Добави коментар
clashbade
clashbade

За да се справим със задачата, трябва да сме подготвени и да се снабдим с необходимите уреди

Всеки майстор може да ви даде консултация, ако искате сами да монтирате паркета си у дома. В случая няма значение дали тя ще се случи на добра воля или ще заплатите за услугата, защото по-важното е имате ли сериозна подготовка, за да се справите със задачата. Ако сте от хората, които не се считат за много сръчни, по-добре я оставете за професионалните работници. Но ако сте твърдо решени да поемете предизвикателството, следвайте съветите по-долу:

Подът трябва да е отлично почистен и заравнен. Ако е нужно, използвайте шлайфмашина, а малките дупки трябва да бъдат замазани.

Помещението трябва да измерено детайлно, за да стигне материалът. За да сте спокойни, изгответе си план на монтиране и скица, която ще използвате във всеки един момент.

Поставете фолио или друга изолация, която да ви предпази от влагата, а и да направи по-устойчив пода. Може да предотвратите разместването на листите, ако ги фиксирате с тиксо.

Следвайте правилото, че дъските се полагат, погледнато в посока към източника на светлина в помещението. Стартирайте акцията от единия край на стаята, по възможност от ъгъла. Внимавайте, когато наближите края и се наложи да оформяте и запълвате пространството. Тогава дъската не трябва да е прекалено тясна. Изрязвайте парчетата с трион или електрическия му подобрен вариант.

Където трябва да заобиколите тръби или да поставите паркет около касата на вратите, ще се наложи да покажете повече прецизност. Ако се налага пробиването на отвори, за да маркирате важни участъци, вкарайте в употреба и бормашина.

Всичката тази техниката не е нужно да бъде закупена, ако ще я използвате рядко и скоро няма да правите ремонт у вас. Може да се обърнете към специализирана фирма, която отдава техника и механизация под наем.

То е абсолютно задължително, ако в стаята се предвижда подово отопление. Препоръчва се също, когато се посещава от повече хора или е в обществени зали. Лепилото се капе право във фугите, там където дъските се свързват по между си. Подгответе си влажна кърпа наблизо и моментално почиствайте остатъците от лепкавата смес по паркета, за да не се стигне до изсъхване и неприятни петна.

Завършете с монтирането на лайсните, които трябва да са подбрани цветово в синхрон с тоновете на паркета. Попитайте в строителните маркети какви скоби за закрепване да използвате.